Wifi Beveiliging

<< Klik om inhoudsopgave weer te geven >>

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi  >

Wifi Beveiliging

Wifi Beveiliging

Er zijn veel manieren van databeveiliging. Hieronder geven we de belangrijkste standaarden en hun verschillen voor de Wifi beveiliging.

WEP        = Wired Equivalent Privacy

TKIP        =Temporary Key Integrity Protocol

WPA        = Wifi Protected Acces (WPA1 en WPA2) WPA2 = een betere encryptie: geen vervanger van WPA1

AES        = Advanced Encryption Standard

 

WPA is een stuk veiliger dan WEP.

WPA staat voor Wifi Protected Access. Er zijn verschillende soorten WPA, maar ze hebben allen een groot pluspunt tegenover WEP: de gebruikte netwerk sleutel.

Bij WEP wordt een vaste sleutel gebruikt die nooit veranderd, terwijl bij WPA ieder data pakketje een andere sleutel heeft. (of per sessie/tijdsegment). Om dit voor elkaar te krijgen maakt WPA gebruik van TKIP: Temporal Key Integrity Protocol en/of van AES wat staat voor: Advanced Encryption Standard. WPA2 kan zelfs gebruik maken van beide versleutelingstechnieken tegelijk tenminste onze router dan. Het grote voordeel tegenover WEP encryptie is dus dat de sleutel constant (regelmatig) verandert, als iemand een datapakketje in combinatie met een sleutel onderschept, kan die sleutel niet gebruikt worden om de andere nog komende pakketjes met data te ontcijferen. Een ander bijkomend voordeel is nog dat de controle van echtheid op de datapakketjes bij WPA veel beter is dan bij WEP.

Er zijn een aantal verschillende soorten WPA. Soms zelfs 4. De verschillende soorten zijn: WPA Personal, WPA Enterprise, WPA2 Personal en als laatste WPA2 Enterprise. De twee WPA personals zijn voor ons van belang. Het verschil tussen WPA en WPA2 zit in de gebruikte encryptie. Voor WPA is dit de keuze tussen TKIP of AES encryptie, terwijl je bij WPA2 kunt kiezen voor alleen AES of in het meest veilige geval voor een combinatie tussen TKIP en AES. Volgens de Wifi Alliance zijn beide protocollen overigens veilig te gebruiken. Waar WPA ooit werd ontworpen om de tekorten van WEP te verhelpen, is WPA2 niet gemaakt om WPA1 te verbeteren. WPA2 is ontworpen om de encryptie nog sterker te maken.