Kiezen voor een provider !

<< Klik om inhoudsopgave weer te geven >>

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's >

Kiezen voor een provider !

1)De vragen over TV.

2)Wat gebeurt er met het radio signaal?

3)Is internet bij alle providers gelijk?

 

1. Allereerst de vragen over TV

Kies ik voor coax TV of IPTV?

Het belangrijkste verschil bij de providers binnen HSLnet is het TV aanbod. Doordat HSLnet 2 glasvezels binnen brengt kun je zowel via coax TV kijken als via internet. (=IPTV)

Er zijn op dit moment 3 providers die het signaal via coax en internet aanbieden. Dit zijn Plinq en VAIBR (analoog en digitaal) en Trined.(alleen digitaal). Fiber, Glasnet en SNLR bieden alleen IPTV aan.

Bij analoge TV heb je plm. 28 zenders en dit is alleen belangrijk als je in het bezit bent van  een oudere TV (meestal van voor 2010). HSLnet kan geen garantie geven dat het analoge signaal blijvend aangeboden wordt.

Digitale TV levert meer dan 60 zenders en is via een CI-module en smartcard met extra pakketten uit te breiden.

Bij IPTV is geen smartcard meer nodig omdat dit allemaal via internet wordt ingesteld door de providers.

 

 

De verschillen:

TV via coax en TV via internet (=IPTV) even op een rij:

Maar wat is nou eigenlijk het verschil? We leggen het uit!

Bijna alle Tv’s van na 2009 hebben HD TV via de coax kabel. Deze coax kabel gaat direct (of via een splitter als je meerdere Tv’s hebt) van de abonnee aansluiting van HSLnet naar de Tv’s. In de meeste woningen ligt deze coax kabel al standaard. (Meestal naar meerdere vertrekken)

IP-TV, (= interactieve televisie). Dit is televisie kijken via een UTP kabel. De abonnee aansluiting van HSLnet wordt verbonden met een modem / router (meestal de Fritzbox) en vanuit deze router sluit je een UTP kabel aan op de media box (een extra kastje met extra afstandsbediening) dat door je provider geleverd wordt en dat bij de TV komt te staan. Dit kastje wordt verbonden met de televisie door middel van een HDMI kabel.

De meeste huisinstallaties zijn nog niet voorzien van UTP kabel tot bij de TV. Om een ongestoorde ontvangst te garanderen is een vaste UTP-kabel wenselijk. Er zijn wel oplossingen met extra kastjes zoals MOCA (van Hirschman) of PowerNet adapters (van o.a. Devolo) die meestal wel werken maar een extra investering eisen van €100,= tot €150,=. Niet alle providers garanderen trouwens op deze manier een goede werking.

Meestal ligt in oudere huisinstallaties wel een telefoon aansluiting. De vaste telefoon wordt veelal niet meer gebruikt of werkt via DECT waardoor de kabels ook in andere vertrekken niet benut zijn. Vervangen door een UTP kabel is dan een optie. UTP kabel kost ongeveer €1,= /meter.  Je hebt dan in die ruimte in ieder geval betrouwbaar vast internet.

Er zijn providers die zowel coax TV als IPTV leveren. (Kijk hiervoor in de specificaties van de provider van je keuze)

 

 

Plussen en minnen van coax TV

++ Je kunt een onbeperkt aantal TV's aansluiten zonder meerprijs. (via coax splitters)

++ Met eigen apparatuur kun je opnemen van alle zenders. (meestal 2 zenders gelijktijdig).

++ Met een USB harddisk kunt je één zender opnemen als je niet thuis bent.

++ Als een TV 2 tuners heeft kun je met een gekoppelde USB-harddisk altijd één zender opnemen.

++ Je kunt de eigen opnames doorspoelen (bij reclame).

-- Je hebt geen pauze TV (Bij veel TV’s vanaf 2010 wel met een USB stick of harddisk in de TV).

Plussen en minnen van IPTV

++ Je kunt bij de meeste providers tot 5 programma's gelijktijdig opnemen.

++ Op veel nieuwere TV's (vanaf plm 2018) kun je ook via een APP TV kijken (o.a. NLZiet en Canal Digitaal). Je hebt dan ook geen set-top box.

++ Je hebt geen volwaardige TV nodig. Alleen een monitor is toereikend. (Op een monitor zitten echter geen SMART functies).

-- Je hebt bij iedere TV of monitor een set-top box nodig (=meerprijs) Alternatief is een laptop of tablet streamen naar een TV. Je kunt maximaal 4 TV’s koppelen. Modernere TV's werken dikwijls ook via een APP.

-- Je kunt meestal NIET snel spoelen bij reclame blokken. (Dit wordt door rechthebbende (=zenders) beperkt. M.u.v. NPO

-- Je hebt een opnametijd van meestal 100 uur met een levensduur van 30 dagen. (Soms een jaar. Dit is provider afhankelijk).

-- Bij elke TV MOET een goede internet verbinding aanwezig zijn voor de set-top box of de APP

-- Je bestaande coax radio kan niet meer gebruikt worden. Radio moet via de TV beluisterd worden of via een andere internet bron. Bijvoorbeeld Sonos speakers.

 

 Samengevat in een tabel ziet het er zo uit:

 

Omschrijving

DVB-C

IPTV

Bekabeling

Coax

UTP (Cat 5e / Cat6)

Live TV kijken

Ja

Ja

Zenders in HD

Ja

Ja

Programmagids

Ja

Ja

Radio Digitaal

Ja

Ja

Radio analoog

Nog wel *

Nee

Ontvanger nodig per TV

Nee

Ja (of TV-app)

Extra zenders

Optie 1

Ja

Opnemen of live pauzeren

Optie 2

Ja

Gelijktijdige opnames

Optie 3

5+

Opnemen in de cloud

Nee

Ja

Opnames afspelen op alle apparaten

Nee

Ja

Opnemen via de APP

Ja

Ja

Begin gemist/Restart

Nee

Ja

TV op mobiel; tablet of PC

Optie 4

Ja

Video on demand

Optie 5

Ja

Uitzending gemist / replay

Optie 5

Ja

Extra afstandsbediening

Nee

Ja (soms niet)

 

 

(OPTIE 1) betekent dat er wel mogelijkheden zijn mits er bepaalde voorzieningen in de TV zitten. Als je extra (=betaal) zenders neemt bij DVB-C, dan heb je een kaartlezer of CI module in je televisie nodig. (Investering plm. €50,=)

(OPTIE 2) betekent dat je wel kunt opnemen (of pauzeren) van het actieve kanaal als je via de USB uitgang een harddisk aansluit.

(Optie 3) Als je TV meer dan 1 tuner heeft dan kun je ook van meerdere zenders opnemen. Heeft de TV geen extra tuner dan kun je ook niet opnemen terwijl je TV kijkt.

(OPTIE 5) De meeste providers leveren de TV-APP ook als je alleen maar DVB-C afneemt.

(OPTIE 5) Als je een Smart TV bezit dan zijn in veel gevallen deze functies wel toegankelijk. De meeste TV’s vanaf 2016/2017  hebben deze opties ingebouwd. (RTLXL en NPO gemist voor uitzending gemist en Videoland voor Video on Demand (=betaalde dienst).

(*) Radio ontvangst via de coax wordt langzaam uit gefaseerd. De nieuwe standaard wordt DAB+ (via de ether) of via internet radio op actieve speakers zoals Sonos.

 

IPTV doorspoelen (= snel spoelen) en opnametijd.

Opgenomen programma’s kunnen bij IPTV meestal niet doorgespoeld worden als er een reclame blok is. Dit wordt dan niet toegestaan door de commerciële zenders. Ook kunnen niet van alle zenders opnames worden gemaakt. Kijk hiervoor in de zenderlijst van de provider. Bij NPO 1,2,en 3 kan nog wel door gespoeld worden.

Opnames bij IPTV hebben een “houdbaarheid” variërend van 30 tot 365 dagen en een maximale opnametijd van 100 uur

COAX TV doorspoelen en opnametijd.

Heb je eigen opname apparatuur gekoppeld aan het DVB-C signaal dan bepaal jezelf wat er opgenomen wordt en van welke zender je opneemt. Door spoelen is ook mogelijk. De capaciteit van je harddisk bepaalt hoeveel je kunt opnemen en wat je bewaart. (In principe onbeperkt)

Door de opkomst van opnemen in de cloud worden er al enige jaren geen harddisk recorders meer gemaakt. o.a Humax heeft nog één model waar een losse harddisk aan gekoppeld kan worden. Ook op marktplaats worden regelmatig harddisk recorders aangeboden.

Computer gebruiken als TV ontvanger voor coax

De computer is met speciale adapters ook in te richten als TV-ontvanger voor coax signaal. Of dit wenselijk is moeilijk te beantwoorden. Voor een leek is het een hele opgave. Het voordeel als het signaal via de PC binnenkomt is dat het door het gehele netwerk te gebruiken is. Ook opnemen gebeurt dan via de PC en kan door alle gekoppelde apparaten bekeken worden. Het is een optie maar niet direct gebruikers vriendelijk. Voor verdere mogelijkheden verwijzen we graag door naar Tweakers.

De Radio en TV-wereld is sterk in beweging en de manier van TV kijken is ook per gebruiker verschillend. Het lineair TV kijken neemt steeds verder af en we willen zelf bepalen wanneer we kijken. Niet meer om 20.00 uur het NOS-journaal maar op ons eigen moment. Ook willen we steeds minder de programmering volgen van de diverse zenders en kiezen we , als we een Smart TV hebben, liever voor Netflix, Videoland, Disney+ etc.

 

Stel jezelf de volgende vragen:

Wil ik interactieve TV?

Wil ik extra betaalzenders kunnen ontvangen (Zoals ESPN Fox-sport eredivisie)?

Is de TV voor mij belangrijker dan een stabiel internet signaal?

Wil ik internet mogelijkheden?

Ga ik uitsluitend via IPTV kijken (Interactief)?

Heeft mijn TV een DVB-C tuner. (Meeste TV's vanaf 2010 hebben DVB-C)

Wil ik opname mogelijkheid (En op meerdere zenders tegelijk)?

Moet de TV communiceren met andere apparaten in huis (DNLA)?

Moet de TV SMART zijn?

Wil ik ook op tablet en smartphone TV kunnen kijken?

Heb ik meerdere TV's in huis?

Welke zenders MOET ik beslist kunnen kijken? (ESPN; Film 1 ??)

Wil ik o.a. Uitzending Gemist kunnen zien. (Of doe ik dit via de PC)?

Oudere Smart TV's (Van voor 2014) zijn dikwijls niet meer geschikt voor Uitzending gemist.

 

Apps

 

De meeste TV's zijn tegenwoordig SMART TV's. Dit betekent dat er APPS (aplicaties) op geïnstalleerd kunnen worden waarmee je via internet naar bepaalde diensten kunt kijken. (Herkenbaar van onze mobieltjes en tablets) Wij adviseren om deze internet verbinding bekabeld te maken. (liever geen WiFi dus) Via een bekabelde aansluiting zul je altijd de maximale stabiliteit en snelheid hebben. Wi-Fi moet gedeeld worden door alle op dat moment actieve apparaten in huis waardoor er meer last kan zijn van storingen en vertraging.

De abonnementen voor deze APPS sluit je rechtstreeks af met de aanbieders via de TV-app of via de computer of tablet. Dus niet via de provider!

 

Toch bereiken ons ook vragen over deze APP's, omdat ze niet meer te gebruiken zijn.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld NPO-gemist. Deze App wordt door NPO niet meer ondersteunt op oudere TV's (meestal van voor 2015). Helaas is dit ook nog merk en type afhankelijk. NPO geeft als reden hiervoor op dat de oudere TV's bepaalde functionaliteiten niet ondersteunen die in de moderne APP's noodzakelijk zijn. Men heeft daarom NPOstart geïntroduceerd.

Deze APP kun je met meer functionaliteiten ook als betaal APP krijgen. (NPOstart Plus)  Zie hiervoor de website van NPO.

tipbulbGebruikers moeten er rekening mee houden dat ontwikkelaars (providers) niet voor elk type TV garanties afgeven dat een APP steeds ge-update wordt. Net als bij computers kan de techniek in een TV niet altijd mee met de voortschrijdende ontwikkelingen.

 

De meeste providers bij HSLnet bieden ook APP's aan voor tablets en mobieltjes, maar niet altijd voor TV's.

Ons advies: informeer eerst bij de provider van uw keuze naar de mogelijkheden van hun APP

Bijvoorbeeld Canal Digitaal (Wordt geleverd via de providers Glasnet en Fiber) heeft een APP waarmee het mogelijk is om meer dan 60 TV-zenders te bekijken. Je krijgt zelfs de mogelijkheid om op te nemen (in de cloud) of met "begin gemist" uitgesteld kijken. Deze APP is niet geschikt voor alle TV's. Wel veel modellen vanaf 2017. Kijk hier voor een complete lijst met geschikte TV's.

 

Is het mogelijk om op een oudere TV toch APP's te kijken?

Ja dit is mogelijk. De TV moet wel beschikken over een HDMI ingang. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een Google Chromecast in combinatie met een tablet of Smartphone. De Chromecast kost plm € 40,= en de instelling is vrij eenvoudig. Lukt het niet? .  .  .  .  .   Uitgebreide handleidingen hiervoor staan op Youtube (zoek op: Chromecast installeren)

 

Kijk je weinig TV en kijk je meestal naar de Nederlandse zenders?

In dat geval is een abonnement met alleen internet het overwegen waard. Je kijkt dan TV via bijvoorbeeld NLZiet. (Een initiatief van de drie grootste tv-zenders). NLZiet geeft je voor €8,00/maand toegang tot de programma’s van onder meer de NPO, RTL en Kijk (=SBS en Veronica). 

NLZiet werkt via een APP op de Smart-TV, je smartphone of je tablet en is ook via de website te bekijken op je computer. NLZiet laat je programma’s terug- en (soms) vooruit kijken. Je kunt op 2 apparaten gelijktijdig kijken.

 

2. Wat gebeurt er met het radio signaal?

Op dit moment kan via de coaxkabel nog naar radio geluisterd worden. Ook dit wordt uitgefaseerd waardoor er alleen nog via internet (=Smart TV, Internet luidspreker [Sonos],  computer) of DAB+ geluisterd kan worden.

Wanneer je wil dat het radiosignaal van hoge kwaliteit is, kies je voor een DAB+ radio. Met DAB+ luister je naar digitale radio, waardoor je een ruisvrij geluid hoort. Je ontvangt meer zenders en krijgt tijdens het luisteren meer informatie over de muziek, zoals welke artiest met welk nummer op de radio speelt.

 

3. Is internet bij alle providers gelijk?

We kunnen dit volmondig met JA beantwoorden. De signalen worden door de providers op de door u gekozen snelheid op het glasvezelnetwerk netwerk gezet en door onze POP-stations naar uw woning gestuurd. Alle providers gebruiken dezelfde apparatuur in onze popstations waardoor er geen kwaliteit verschillen zijn.

HSLnet is er trots op dat we een service niveau hebben van 99,9 % "uptime". De 1/10 procent die ontbreekt heeft te maken met nachtelijke updates van apparatuur, die soms nieuwe software nodig heeft.