Opties voor uitbreiding

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > START gids >

Opties voor uitbreiding

Enkele mogelijke opties voor uitbreiding van de mogelijkheden:

1.link Splitter

2.link Smartcard en CI-module

3.link Digitale decoder

4.link Interactieve TV

5.link Google Chromecast

Splitter

Als er in huis meerdere TV’s aangesloten worden moet dit met een splitter. Er bestaan 3-weg, tot zelfs 10-weg splitters. Gebruik geen antenneversterkers omdat het glasvezel signaal dermate sterk is dat een TV daardoor teveel signaal krijgt waardoor het beeld misvormt. (Slechts in uitzonderlijke gevallen van grote kabellengtes kan een antenneversterker wel nuttig zijn) Een goede splitter heeft ook F-connectoren. Als er een verdeling naar de 1e verdieping nodig is plaats dan eerst een 3 weg splitter bij het modem en ga vandaar met 1 kabel naar boven. Plaats vervolgens op de 1e verdieping weer een splitter voor verdeling naar de diverse kamers.

5weg Splitter

Smartcard en CI-module

De smartcard heb je alleen maar nodig als je extra betaalzenders wilt gaan kijken zoals Eredivisie voetbal en speciale filmzenders. De smartcard wordt samen met een adapter (=CAM module) in een moderne TV geplaatst. (Bijna alle TV’s vanaf 2010 hebben een CI-slot (Common Interface)) waarin de CAM (=Conditional Access Module) module past. Vraag bij de TV leverancier naar de juiste adapter voor het toestel. Hieronder zie je een smartcard die in de CAM-module wordt geschoven.

De smartcard moet je bij de provider aanvragen. Deze zorgt er ook voor dat de 'betaalzenders' geactiveerd worden.

smartcard +CI

Eerste gebruik van de smartcard.

Lees in de gebruiksaanwijzing goed na hoe de CI module in de TV gestoken moet worden. (Meestal moet de smartcard met de chipzijde naar boven in de CAM Module geschoven worden, en de CAM Module met het etiket naar de achterzijde, dus zijde met barcode naar je toe gericht.) Als de smartcard voor de eerste keer gebruikt wordt geeft de TV de melding dat de CI module geactiveerd is. Kies je nu voor een zender uit de extra betaal pakketten dan kan het de eerste keer tot plus minus 30 minuten duren voordat de zender echt beeld geeft. Laat de TV ondertussen wel op de gekozen betaalzender staan. De module en smartcard moeten namelijk eerst in de netwerken geïdentificeerd worden waarna de registratie verwerkt wordt. Als je na 30 minuten nog geen beeld krijgt moet je contact opnemen met de provider.

Digitale decoder

Indien je een TV hebt die niet voorzien is van standaard digitale TV ontvangst. (ook wel DVB-C genoemd) dan kun je een externe decoder nemen die vervolgens met een coaxkabel en HDMI-kabel met de TV wordt verbonden. Er zijn ook decoders die als extra een HD-recorder (voor opnemen) hebben ingebouwd. De interne TV functies worden niet meer gebruikt. Je hebt een 2e afstandsbediening.

decoder

Interactieve TV

Interactieve TV (IPTV genoemd) is een alternatieve manier van TV kijken. Bij interactieve TV gebruik je in principe alleen maar het scherm van de TV.

Het signaal komt nu niet meer via de coaxkabel maar via een settop box die met internet verbonden is. De aanbieder van interactieve TV bouwt in de settopbox allerlei extra functies in die in een moderne Smart TV ook standaard zitten.

Dit zijn o.a. pauze functie; opnemen; YouTube; Uitzending gemist et cetera. De settopbox is meestal erg klein van afmetingen omdat de meeste functies uiteindelijk via de directe internet verbinding lopen.

Het is wel belangrijk dat je een directe snelle internet verbinding bij de TV hebt. (Dit werkt NIET draadloos) In veel gevallen wel met een powernet adapter van goede kwaliteit.

Bij IPTV ontvang je altijd het basispakket. Voor een uitgebreider zenderpakket heb je geen extra middelen nodig. Je bestelt extra zenders gewoon bij de provider.

Dune

Google Chromecast

De Google Chromecast (inmiddels versie 2, zie afbeelding) is een adapter van ongeveer € € 40,= die van de TV moeiteloos een volwaardig mediacenter maakt, waarmee je internet diensten kunt beheren zoals Uitzending Gemist; Netflix; Youtube en Spotify. De bediening gebeurt met de smartphone of tablet. Surf maar eens rond op internet met de zoekterm "chromecast".

Chromecast