Matig Wifi signaal en waarom. (analyse)

<< Klik om inhoudsopgave weer te geven >>

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi thema >

Matig Wifi signaal en waarom. (analyse)

Waarom is ons Wifi signaal matig (of slecht)

 

1.Afstand tot modem is te groot.

2.“Hindernissen” onderweg. (link enkele voorbeelden)

3.Teveel gelijktijdige gebruikers.

4.Interferentie.

5.Stoorsignalen van modems in de buurt.

6.Modem instellingen niet optimaal.

 

We hebben getracht via een kort dia-filmpje Wifi invloeden van buitenaf duidelijk te maken. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje te starten.

In de webversie van deze handleiding kun je hier een filmpje opstarten.

 

 

 

 

HSLnet Wifi Analyse

 

 

Zonder professionele apparatuur kunnen we toch veel onderzoeken met onderstaande programma's die ook in het filmpje getoond worden.

 

Heatmapper

 

WiFi handout_img6

 

 

Heatmapper (analyse tool die o.a. interferentie en storingsobjecten in beeld brengt). Dit programma kun je downloaden van de site van: link Ekahau. (alleen voor Windows, voor MAC en Windows is het alternatief: link Netspot).

Na installatie start je het programma op waarna je de keuze krijgt uit inlezen van een plattegrond of een raster gebruiken. Als de plattegrond op het scherm staat krijg je links een lijst met alle nabijgelegen Wifi zenders. Loop met de laptop door het huis en klik regelmatig op de kaart waar je bent. Aan het einde klik je op de R-muis toets en het programma toont een map zoals hiernaast. (Gekleurde vlakken bepalen waar de ontvangst het beste is. (Groen is beter)

 

Een ander goed programma voor analyse en advies is: link AcrylicWifi

 

Speedtest

WiFi handout_img7

 

Speedtest (Geeft de internetsnelheid aan voor zowel download als upload). Dit is een online testprogramma: ga hiervoor naar de website: link www.speedtest.net. Zorg ervoor dat als je speedtest gebruik je bij vergelijkingen steeds op dezelfde Host-server zit. Dit kun je instellen door met de muis over de kaart van Nederland te gaan. Je kunt ook eens een buitenlandse hoster kiezen, maar dit zal meestal resulteren in een lagere snelheid. Conclusie: afstand en kwaliteit van de host bepalen mede de kwaliteit van de resultaten! (link Een uitleg over instellingen van dit programma lees je verderop in deze hand-out)

 

Inssider

WiFi handout_img8

InSSIDer is een programma dat de sterkte van de signalen en de overlap van de kanalen duidelijk weergeeft. Dit programma kun je downloaden via de website van link Computer Idee.

Start het programma op. Ga naar het tabblad “Networks” en klik in de lijst op je eigen router. Deze zal daarna in kleur in de grafiek worden weergegeven.

In de linker kolom zie je de Db. (Decibellen). De kracht van draadloze signalen worden –net als geluidsdruk uitgedrukt in Decibel: dB. Je ziet in de afbeelding dat het een schaal is die loopt van ongeveer -90 tot ongeveer -30. Een sterk netwerk komt tot ongeveer -40 tot hooguit -30. Meer signaal is niet nodig. Een zeer zwak netwerk ligt rond de -80 tot -90 dB. Wifi werkt goed vanaf ongeveer 30 dB. Je hebt dan drie tot vier streepjes bereik. Een signaal/ruisverhouding van rond de 40 dB is prima. Alles hoger dan 40 dB verschil is uitstekend (vijf streepjes). Nu kunnen de streepjes wel een beetje misleidend zijn, want in bepaalde gevallen heb je vol bereik, maar een heel trage verbinding. In dat geval heb je last van zware interferentie. De oplossing hiervoor is meestal een andere kanaal kiezen op de router.

Een programma voor Android is WifiAnalyzer.

 

Kanaal instellen op het Genexis modem

We hebben getracht via een kort dia-filmpje Wifi de kanaalinstellingen te demonstreren. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje te starten.