Basis begrippen bij E-mail

<< Klik om inhoudsopgave weer te geven >>

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > E-Mail >

Basis begrippen bij E-mail

Een beetje techniek uitgelegd.

Eerst een basis uitleg over de protocollen die gebruikt worden bij het versturen en ontvangen van mail.

Je kun je  email op verschillende manieren benaderen: met een POP3 account of met IMAP of via Webmail. Als je email op meerdere apparaten wilt kunnen lezen (bijvoorbeeld op de PC en op een tablet of telefoon), dan kun je het beste IMAP gebruiken. Lees je de email alleen op een computer dan voldoet POP3 heel goed.

Kies je voor POP3 dan wordt alle mail bij de server opgehaald en opgeslagen op de computer, meestal wordt het daarna automatisch van de server verwijderd.

Als je voor IMAP kiest, dan blijft alle mail op de server staan. Als je op “delete” of “verwijder” klikt komt het eerst nog in de “prullenmand”. De server houdt voor je bij wat er met een bericht gebeurt, bijvoorbeeld dat het gelezen is.

Met vrijwel elk mailprogramma kun je zelf instellen hoe de mail afgehandeld moet worden.

 

POP 3

IMAP en Webmail

VOORDELEN

Eenmaal binnengehaalde mail kun je ook offline (zonder internetverbinding) lezen.

Binnengehaalde mail neemt geen ruimte meer in op de server

De mail kan vanaf meerdere werkplekken tegelijk worden gelezen.

De server houdt bij of een bericht aangemerkt moet worden als gelezen, gearchiveerd (in mappen) of verwijderd.

Als je een nieuwe PC in gebruik neemt (of de huidige PC opnieuw installeert) hoef je de mails niet meer over te zetten.

Als je even niet de beschikking heeft over de computer of e-mailprogramma kun je terugvallen op de webmail omgeving. Hier heb je de beschikking over alle mails die je ook in je e-mailprogramma ziet staan.

NADELEN

Je moet kiezen of de mail direct verwijderd wordt na lezen of dat dit moet gebeuren na bijvoorbeeld 3 dagen.

Eventueel kies je voor de optie van de server verwijderen - na definitief verwijderen uit de “prullenbak”

Indien je een mail gelezen hebt, wordt dat niet geregistreerd, zodat de mail op verschillende plaatsen als ongelezen aangemerkt is.

Of, bij direct verwijderen van de server: De mail die je ophaalt op de computer kun je niet meer ophalen op bijvoorbeeld de smartphone of Tablet-computer

De mailbox op de mailserver kan te groot worden qua omvang.

Continu een verbinding nodig om alle mail te kunnen lezen (meeste computers maken tegenwoordig wel een lokale kopie van de reeds opgehaalde mail, maar de iPhone bijvoorbeeld alleen van de laatste 50). Met de huidige breedbandverbindingen (kabel/glasvezel en zelfs G3) is dit geen probleem meer.

Het komt voor dat het lastiger is om een IMAP account in te stellen in het e-mailprogramma.

Bij een storing in de mail-software op de pc kun je het account verwijderen en opnieuw toevoegen zonder mailtjes te verliezen

 

Via de webmail interface of de zelf-service pagina kun je het wachtwoord beheren of een automatisch antwoord instellen.

Ons advies

Tenzij je maar een computer gebruikt, raden wij het gebruik van IMAP en/of Webmail aan. Het is steeds gebruikelijker om op meerdere werkplekken en apparaten (denk aan smartphones) de mail te behandelen. POP3 is hier veel minder geschikt voor, IMAP wel.

 

tipbulbRUIM DE MAILBOX OP TIJD OP !!

Je hebt een maximum aan opslag-ruimte van de provider gekregen. Bij gebruik van webmail en bij IMAP is het belangrijk dat oude e-mail wordt opgeruimd. Als dit niet gebeurt loopt de mailbox vol. Je kunt dan geen nieuwe mail meer ontvangen en verzenden, totdat de mailbox is opgeruimd. Let ook op dat je de verzonden items op schoont en de prullenbak leeg maakt.

 

Beveiligd ontvangen en beveiligd verzenden.

De meeste mail programma's hebben instellings-mogelijkheden voor beveiligd ontvangen en versturen. Meestal zijn dit geavanceerde instellingen.

De begrippen die hierbij gebruikt worden zijn: Poortnummer; SSL (=Secure Socket Layer) en TLS (=Transport Layer Security).

STARTTLS is ook een begrip dat je tegen kunt komen. Hierbij wordt een extra (ingebouwd) commando toegevoegd dat probeert via een beveiligde verbinding contact te maken. Als dit niet lukt wordt automatisch over geschakeld op 'onbeveiligd'.

Om een veilige verbinding tot stand te brengen wordt een privaat en een publiek certificaat gebruikt. We gaan hier alleen in op het publieke certificaat. Je komt namelijk met dit certificaat in aanraking zodra je een veilige verbinding maakt. De certificaten, die de veiligheid garanderen, worden gemaakt door de server-beheerders zelf. Het ondertekenen van deze certificaten kan men zelf doen of door een erkende autoriteit laten uitvoeren. Dit heeft geen invloed op de veiligheid van het certificaat. De certificaten worden uitgegeven door de CA (Certificaat Autoriteit).

Het is erg vervelend om telkens zelf te kijken of een certificaat wel ondertekend is door een CA. De programma's en/of het besturingssysteem controleert op de achtergrond of de certificaten ondertekend zijn door erkende autoriteiten. Zo niet, dan krijg je een waarschuwing. Je dient hiervoor wel de juiste gegevens in te voeren die door de e-mail provider verstrekt worden.

Het poortnummer is de communicatie poort op het modem dat specifiek in combinatie met het certificaat gebruikt wordt.

Veel voorkomende combinaties zijn:

Veilige opties

Onveilige opties

POP3 poort 110 met StartTLS

POP3 poort 110 zonder StartTLS

IMAP poort 143 met StartTLS

IMAP poort 143 zonder StartTLS

IMAP poort 993 met SSL/TLS

 

SMTP poort 25 of 587 met StartTLS

SMTP poort 25 of 587 zonder StartTLS

Bij de onveilige opties worden de gebruikersnaam en wachtwoord en alle emails onbeveiligd via het internet verstuurd.

 

 

Voor het instellen van email-programma's zijn de volgende voorkeur-instellingen te gebruiken.

 

Inkomend

Uitgaand

Protocol

POP3 of IMAP

n.v.t. (SMTP)

Servernaam

mail.hslnet.nl

smtp.hslnet.nl

Gebruikersnaam

vrltrs.achternaam.hslnet.nl Let op! De gebruikersnaam is de account-naam, dus niet een e-mailadres en ook niet een van de aliassen! Deze bevat een "." en geen @!

Wachtwoord

Wordt apart verstrekt

Poort

995 of 993

465

Beveiliging

SSL

SSL

Extra

n.v.t.

Aanmelden voor versturen: Ja

In link hoofdstuk Mail programma's en instellingen vindt je voor veel voorkomende programma's een uitgebreide handleiding