Wordt geen slachtoffer!

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Veilgheid en beveiliging >

Wordt geen slachtoffer!

Zodra er ransomware op de computer staat, ben je meestal al te laat. Voor een paar versies van deze losgeldsoftware bestaan programma’s die je bestanden kunnen decrypten, maar daar moet je niet van uitgaan.

Voorkomen is beter dan genezen en daarom moet je je systemen van meet af aan zo goed beveiligen dat malware helemaal geen kans maakt. Door onze tips op te volgen, reduceer je het infectiegevaar tot bijna nul.

1.Blijf up-to-date. Installeer alle updates voor het besturingssysteem,drivers, browsers, plug-ins en programma’s. Daarmee dicht je de veiligheidslekken die hackers gebruiken om je apparaten aan te vallen.

2.Gebruik anti-malware software. Bescherm elke pc met een anti-malware programma. Let erop dat de automatische updates van het security programma actief zijn en werken.

3.Back-ups. Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden zoals foto’s, rekeningen, documenten en familievideo’s. Houd daar bij voorkeur de 3-2-1-methode voor aan: maak van elk bestand minstens drie up-to-date back-ups die je op minstens twee verschillende opslagmedia en op minstens één andere locatie opslaat. Back-ups op alleen externe schijven of netwerkschijven zijn niet voldoende. Vergeet ook niet de bestanden te back-uppen die op je smartphone staan!

4.Negeer macro’s. Als vuistregel geldt: als je niet precies weet wat een macro doet of de maker ervan niet kunt bereiken, gebruik de macro dan niet. Indien je nooit macro’s gebruikt, is het nog veiliger om macro’s in bijvoorbeeld het Office-pakket compleet uit te schakelen

5.Zo min mogelijk rechten. In het dagelijkse pc-gebruik hoef je geen administrator rechten te hebben. Werk daarom met een account met beperkte rechten.

6.Gezond wantrouwen. Gebruik je gezonde verstand en wees sceptisch ten opzichte van slechte berichten, rekeningen en soortgelijke e-mails. Test de echtheid van de mail. Gebruik hiervoor een speciale site van weblink2 virustotal.com waar je de bijlagen (voordat je ze opent!!) kunt uploaden. Op deze site kun je ook URL's testen.

HTTPS; SSL en TLS

Veiligheid op het internet begint met contact leggen met beveiligde sites.

Dit houdt in dat 3 belangrijke factoren van belang zijn.

1.Vertrouwelijkheid door versleuteling

2.Integriteit

3.Authenticiteit

Een standaard website waarop meestal geen vertrouwelijk gegevens worden gevraagd mag onbeveiligd zijn zolang er maar geen inter-activiteit plaats vindt. U leest alleen en klikt door naar andere pagina's. U moet echter op uw hoede zijn als er gegevens gevraagd worden.

Als de website alleen als aanhef heeft HTTP (= zonder toevoeging van de "S") moet u er rekening mee houden dat er gemanipuleerd kan worden met alle gegevens die ingevuld worden. Er is ook geen garantie dat de data werkelijk bij de betreffende website worden ontvangen.

Lees hier alles over HTTP en HTTPS

httpsWaarschuwing 1.

Vul alleen persoonlijke gegevens in als de website loopt over een HTTPS verbinding en voorzien is van een hangslotje. Dan wordt er een extra beveiliging laag in de vorm van SSL (Secure Socket Layer) of TLS toegevoegd).

Deze HTTPS verbinding wordt al jaren gebruikt door o.a. banken en de overheid. Deze bouwen nog extra veiligheid in door goed gecontroleerde inlog methodes. Daarom is internet bankieren veilig zolang u uw persoonlijke gegevens goed afschermt.

De eigenaars van deze websites hebben speciale streng gecontroleerde certificaten geïnstalleerd die uitgegeven worden door streng gecontroleerde instanties. o.a. Comodo en Geotrust.

Deze certificaten moeten jaarlijks ge-update worden. Simpel gesteld: De gehele keten tussen de webeigenaar en de consument wordt bewaakt en gecontroleerd.

Waarschuwing 2.

Doe nooit zaken met een webshop die geen HTTPS verbinding opbouwt. U moet altijd een verzendadres ingeven en u moet betalen. Ook al gebeurt dit via IDeal dan nog kan de betaling terecht komen bij een voor u onbekende partij.

Is HTTPS altijd veilig?

Was dat maar waar. Onangs (april 2017) werd bekend dat Let's Encrypt tientallen miljoenen gratis SSL-certificaten uitgegeven heeft, maar daarvan worden er een flink aantal misbruikt op phishing websites en andere louche pagina's. Daardoor ontstaat nu de discussie: wie is er verantwoordelijk voor zulke flaters. weblink2Lees hier het volledige artikel.

Bescherm je browser met extra add-on software

Voor de meeste browsers is extra software te verkrijgen in de vorm van add-ons.

Deze software draait op de achtergrond mee en kan soms zorgen voor extra veiligheid of gebruikers gemak. We zeggen bewust "soms" omdat er ook extensies zijn die gevaarlijk zijn in 't gebruik, door slecht geschreven code of bewuste intenties voor het volgen van activiteiten. (= tracking)

Voorbeelden:

Advertenties blokkeren met Privacy Badger of met Add-blocker. Deze laatste heeft onlangs "acceptabele advertenties" ingevoerd, waardoor deze minder interessant is geworden.

Wachtwoordmanager zoals LastPass of 1Password.

Https beveiliging met HTTPS Everywhere

Tijdelijk e-mail adres: Harakirimail