Wi-Fi thema

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's >

Wi-Fi thema

HSLnet - Simac tekst

Wi-Fi en Netwerken

Omdat WiFi onlosmakelijk verbonden is met netwerken willen we eerst iets meer vertellen over netwerken.

Door het toenemend aantal apparaten dat we met Wifi gebruiken is ook Wifi belangrijk voor ons.

Een goed Wifi signaal ontvangen wordt steeds problematischer (de oorzaken hiervan worden verder op in dit artikel toegelicht) en we zullen daarom dit artikel regelmatig aanvullen omdat er morgen of over enkele maanden weer andere problemen of technieken kunnen zijn.

Fabrikanten verbeteren de producten en / of er komen nieuwe standaarden.

Al deze ontwikkelingen willen we jullie niet onthouden. Daarmee blijft dit artikel een naslagwerk; nu en in de toekomst.

Hier staan de laatste toevoegingen

Mobiel internet groeit explosief. In 2014 en 2015 werden de groei-cijfers gepubliceerd: (klik op de link als u hierin geïnteresseerd bent) WiFi Statistische cijfers

Enkele statistische cijfers!
Gebruik van mobiel internet stijgt vanaf 2008 jaarlijks met gemiddeld 11%
In 2013 had 72% van de Nederlanders tussen 12-75 jaar mobiel internet (in 2008 was dit 22%) 40% van de 75+'ers gebruikt inmiddels internet.
Van de 65-75 jarige gebruikt 60% dagelijks internet.
Er werden in 2013 wereldwijd 12% meer IPhone's verkocht dan er kinderen werden geboren. (Android telefoons en tablets nog niet meegeteld).
In 2017 wordt verwacht dat data consumptie 4x zo groot is als in 2014.
In 2015 wordt mondiaal de grens van 10 miljard Wifi apparaten bereikt.
Nederlanders surften in 2015 gemiddeld twee uur per dag op internet, een stijging van 34 procent ten opzichte van 2011.
Jongeren tussen 13 en 17 jaar waren in 2015 meer dan drie uur per dag online, 65-plussers gemiddeld een uur.
Om te internetten gebruiken mensen de laptop en de smartphone het vaakst, gevolgd door tablet en desktop computer
(Bron Online Marketing Tribune; Media Standard Survey en CBS)

Nog een ander onderzoek dat in oktober 2015 werd gehouden toont aan dat WiFi verkeer zeer sterk toeneemt.

Klik hier Onderzoek Telecom Consumer panel (2015)

Dit was het resultaat:

Nederlandse huishoudens bezitten gemiddeld vijf apparaten die via WiFi verbinding kunnen maken met internet. Omgerekend betekent dit dat er in Nederlandse huishoudens ruim 35 miljoen apparaten met WiFi-connectiviteit aanwezig zijn.
Het gaat bij apparatuur met WiFi niet alleen om smartphones en tablets, maar ook om bijvoorbeeld tv’s, energiemeters en spelcomputers. 11 procent van de huishoudens heeft maximaal één apparaat met WiFi in huis, terwijl 7 procent er tien of meer heeft. Gemiddeld komt dit neer op vijf apparaten met WiFi-connectiviteit per huishouden. Modems, routers en repeaters tellen niet mee, aangezien dit apparatuur is waarmee de internetverbinding wordt opgezet en niet apparatuur die de verbinding gebruikt.

Kinderen bepalende factor bij aantal WiFi-apparaten

Het hebben van kinderen blijkt een belangrijke bepalende factor te zijn voor het aantal WiFi- apparaten dat in een huishouden aanwezig is. Van de huishoudens zonder kinderen heeft 17 procent maximaal één zo’n apparaat in huis, tegenover slechts 4 procent van de huishoudens mét kinderen.
Aan de andere kant heeft slechts 2 procent van de kinderloze huishoudens tien of meer WiFi-apparaten in huis, bij huishoudens met kinderen ligt dit veel hoger: op 13 procent. Een huishouden zonder kinderen komt daarmee uit op gemiddeld vier WiFi-apparaten, terwijl er in een huishouden met kinderen gemiddeld zes WiFi-apparaten aanwezig zijn.
voor de cijfers van het door Telecom Consumer Panel gehouden onderzoek onder 1500 Nederlanders.

Door het toenemend aantal apparaten dat we met Wifi gebruiken is ook Wifi belangrijk voor onze gebruikers. Een goed Wifi signaal ontvangen wordt steeds problematischer en we zullen daarom dit artikel regelmatig aanvullen omdat er morgen of over enkele maanden weer andere problemen of technieken kunnen zijn. Fabrikanten verbeteren de producten en / of er komen nieuwe standaarden.

Al deze ontwikkelingen willen we jullie niet onthouden. Daarmee blijft dit artikel een naslagwerk; nu en in de toekomst.

Netwerk – Modem - Router

Een netwerk

Is een groep apparaten (computers; smartphones; tablets; Tv's etc.) die onderling met elkaar communiceren en elk afzonderlijk kunnen deze apparaten naar het internet, mits deze met elkaar verbonden zijn. Om deze verbindingen te maken heeft u een modem/router nodig zoals standaard ook geleverd wordt in de HSLnet aansluiting.

Een modem

Zorgt ervoor dat je verbinding met het internet hebt. Modem = Modulator-Demodulator

Computer informatie is digitaal, die bestaat slechts uit enen en nullen. In essentie zet een modem die informatie om in iets wat kan worden getransporteerd, bijvoorbeeld, geluidsignalen of lichtsignalen. (=moduleren) het modem aan de andere kant zet die informatie weer om in de juiste enen en nullen. (=demoduleren)

Een router

Zorgt ervoor dat verschillende apparaten gelijktijdig het internet op kunnen. (Router=Routering = Adressering)

Iedere gebruiker (woning) krijgt één uniek eigen adres op internet. De router zorgt ervoor dat alle apparaten binnenshuis dat adres kunnen delen. Zo'n adres noemen we een IP-adres. (Internet Protocol). De router zorgt ervoor dat de pakketjes of vragen van alle apparaten binnenshuis op de juiste plek op internet terecht komen en de antwoorden weer bij het goede apparaat terug komen.

Dit 'vaste' IP-adres kan wijzigen maar meestal blijft het redelijk lang gelijk. Bij bedrijven is het dikwijls belangrijk om een vast IP-adres te hebben omdat andere netwerken steeds contact kunnen zoeken met het bedrijfsnetwerk. Uw provider kan er voor zorgen dat het IP-adres vast blijft. (U moet hierbij rekenen op een toeslag)

We kennen 2 verschillende netwerken:

LAN = Local Area Network (Alleen intern verkeer met interne IP adressen bijv.: 192.168.1.100. Zo'n adres kan ook bij de buurman in zijn netwerk voorkomen, maar daarmee is het geen conflict met uw netwerk omdat uw buurman een ander IP-adres heeft.

WAN = Wide Area Network (Netwerkverkeer naar de grote wereld). Elke aansluiting (woning of server) heeft één uniek IP-adres

Verdere mogelijkheden van een router zijn o.a.:

Beperken van uitgaand en inkomend verkeer (naar bepaalde adressen en/of tussen bepaalde tijdstippen.

Gebruikersrechten en dataverkeer instellen

Toegang op afstand

Optimaliseren beveiliging.

Et cetera, Et cetera……………

De providers van HSLnet leveren standaard een gecombineerde modem/router en deze is uitgebreid met een draadloze (Wi-Fi) router. De meeste providers (KPN/Ziggo etc.) leveren zo'n gecombineerd apparaat.

tipbulbSamengevat !

De apparaten (PC; TV; Laptop; Smartphone etc.) samen met de modem/router vormen een Netwerk. Uw thuis-netwerk (LAN)

De Wifi functie moet gezien worden als extra poorten naast de 4 standaard aansluitingen die op de modem/router zitten.!