Wifi kreten !

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi thema >

Wifi kreten !

Dual Band router

Dit is een router die de beschikking heeft over 2 frequentiebanden namelijk: 2,4-GHz en 5-GHz

2,4 GHz is het breedst toegepast. (nadeel overlap). Hier komen we verderop nog op terug.

5 GHz (minder groot bereik wel sneller).

Wifi standaarden en de belangrijkste verschillen:

B standaard (11Mbit/s) De B-standaard 11Mbit/s (echt verleden tijd voor de moderne gebruiker).

G Standaard (54Mbit/s) De G-standaard 54Mbit/s (wordt nog veel gebruikt maar is langzamerhand achterhaald).

N-Standaard (300-450Mbit/s) De N-standaard (300-450 Mbits/s) zeer goed bruikbaar in moderne installaties. (mits goed ingesteld en beveiligd). Bij de N-standaard zijn 3 standaarden leverbaar: namelijk N600; N750 en N900

AC-Standaard (tot >1Gbit/s) De AC-standaard tot >1Gbits/s. Is al sinds 2014 te koop maar zit officieel nog in de goedkeuringsfase. Men probeert met speciale technieken (o.a TurboQAM) een nog hogere doorvoersnelheid te realiseren. Inmiddels zijn van deze 802.11ac standaard al weer veel verschillende modellen verschenen. Op dit moment (februari 2016) zijn dit al weer 7 modellen. Klik voor meer info        Klik voor de verschillende modellen

AC 750 = 2 antennes voor 2,4GHz (300Mbit/s) en 1 antenne voor 5GHz: (433Mbit/s)
AC1200 = 2 antennes voor 2,4GHz (300Mbit/s) en 2 antennes voor 5GHz: (867Mbit/s)
AC1750 = 3 antennes voor 2,4GHz (450Mbit/s) en 3 antennes voor 5GHz: (1300Mbit/s)
AC1900 = 3 antennes voor 2,4GHz (450Mbit/s) met TurboQAM (600Mbit/s) en 3 antennes voor 5GHz: (1300Mbit/s)
AC2350 = 3 antennes voor 2,4GHz (450Mbit/s) met TurboQAM (600Mbit/s) en 4 antennes voor 5GHz: (1750Mbit/s)
AC2600 = 3 antennes voor 2,4GHz (450Mbit/s) met TurboQAM (800Mbit/s) en 4 antennes voor 5GHz: (1750Mbit/s)
AC3200 = 3 antennes voor 2,4GHz (600Mbit/s) met TurboQAM (600Mbit/s) en 2 x 3 antennes voor 5GHz: (1300Mbit/s + 1300Mbit/s)

De laatste jaren blijkt steeds dat nieuwe technieken ook de prijs van modems steeds verder op drijft. (Tot boven € 300,=). Hebben we dit allemaal nodig? In onze gewone privé omgeving meestal niet. Alleen als meerdere gebruikers allemaal gelijktijdig Wifi met een goede verbinding wensen dan pas wordt een duurder modem wellicht interessant. Uit alle testrapporten blijkt dat de AC-standaard steeds meer terrein wint.

Bij het Genexis glasvezelmodem modem is het mogelijk om alle 3 (B-G-N) in te schakelen maar deze kunnen ook afzonderlijk worden in/uit geschakeld. Het Genexis modem beschikt niet over de nieuwe AC-standaard. Hoe je deze en andere instellingen op het modem aanpast kun je vinden onder: link modem instellingen

linkIn februari 2016 werd aangekondigd dat De Wifi Alliance werkt aan een nieuwe standaard voor draadloze netwerken. (802.11ah)

Deze nieuwe standaard moet draadloze netwerken toekomst bestendiger maken door energiezuiniger te zijn en beter in het penetreren van muren en vloeren. Vooral door de opkomst van domotica door het gehele huis geen overbodige luxe. Dit wordt behaald door niet het 2,4 of 5 GHz spectrum te gebruiken, maar het 900 MHz-spectrum. Het verschil van het lagere spectrum is dat het signaal sterker is, maar de data-overdracht langzamer.

Snelheid en bandbreedte

Snelheden (1 Gbit/s; 100Mbit/e). (Zie bovenstaand: Dit is direct gerelateerd aan de standaard. LET OP: alle snelheden zijn allemaal theoretische snelheden.

Let ook op de termen Mb/s en MB/s (hoofdletter B en kleine letter b). Spreek Mb uit als Mbit en MB als Mbyte (1 Byte is 8-bits)

(1000Mb/s = praktisch gezien 100MB/s). Je zou zeggen dat dit 800Mb/s maar het zijn link snelheden, door de overhead (pariteit; start bit; stop bit etc) is de effectieve data overdracht een stuk lager.

Bandbreedte

Snelheid wordt voor de gebruikers steeds belangrijker omdat binnen een huishouden steeds meer apparaten gelijktijdig met het internet communiceren en de eisen steeds hoger worden. Dikwijls worden zaken gelijktijdig gebruikt.

Vader is bezig met de email en zit gelijktijdig wat te internetten.

Moeder kijkt GTST (via uitzending gemist of IPTV).

Zoonlief speelt een online game met zijn vriendengroep

En vader wil een programma opnemen omdat moeder zit te kijken.

Dochterlief is bezig met een online foto album of kijkt TV op de tablet.

Bovenstaande is zeer realistisch en als (gedeeltelijk) deze zaken ook nog gelijktijdig gebeuren ontstaan er “opstoppingen”. Daarvoor is BANDBREEDTE noodzakelijk.

WEP; WPA; AES beveiliging

Beveiliging is een noodzaak. Standaard biedt elke fabrikant beveiliging aan. Kijk wel of de beveiliging van de modem aanstaat. Het draadloze signaal wordt versleuteld zodat iemand die mee zou willen luisteren daar moeite mee heeft. Hoe hoger de beveiligingsnorm hoe moeilijker het wordt om af te luisteren (denk bijv. aan de Pin code van de bank of je wachtwoord van je DigiD). Alle HSLnet modems staan standaard in beveiligde modus.

Meer info hierover link staat hier

Mimo

Fabrikanten maken graag reclame met extreem snelle wifi snelheden. Na 1750, 1900, 2350 en 3200 Mbit/s hebben de behoorlijke prijzige apparaten tegenwoordig 5300 Mbit/s op de verpakking staan. De echte wifi revolutie vindt echter plaats op een ander gebied: het tegelijkertijd zenden naar meerdere cliënts. Dat moet voor alle apparaten een hogere snelheid opleveren. De daarvoor ontwikkelde techniek wordt MIMO genoemd. (Multiple Input Multiple Output)

Bij normale MIMO stuurt de router meerdere parallelle streams naar een cliënt. Meerdere ontvangers worden na elkaar benaderd (SU-MIMO = Single-User-MlMO), waardoor vooral bij simpele clients capaciteit onbenut blijft. MU-MIMO = Multi-User-MlMO stuurt data tegelijk naar verschillende ontvangers en benut het zendkanaal op die manier efficiënter. Bij deze techniek zouden alle wifi ontvangers gelijktijdig het maximale signaal kunnen ontvangen mits de apparatuur daarvoor ook geschikt is. (En daar zit dikwijls het probleem)

Als meerdere gezinsleden tegelijk videostreams bekijken of software-updates aan het binnenhalen zijn, hou je bij gebruik van MU-MIMO meer reserve over voor andere toepassingen. Mocht je van plan zijn om een aantal wifi clients in huis te halen, let er dan op dat ze MU-MIMO ondersteunen. Maar pas als je minimaal twee van dit soort apparaten in je thuisnetwerk hebt staan, loont het de moeite om een nieuwe router in huis te halen. MU-MIMO verbetert alleen de download.

In onderstaande afbeelding wordt de werking grafisch uitgebeeld

Mu-Mimo