Welke oplossingen?

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi thema >

Welke oplossingen?

Als in de situatie duidelijk sprake is van zwakke Wifi ontvangst kun je voor de 'zwakke' ruimtes één van onderstaande oplossingen uitproberen

Bedrading aanleggen.

In veel nieuwere huizen zijn bestaande telefoon-leidingen te wijzigen naar internet kabels. Kijk of er nog loze leidingen zijn bijvoorbeeld naar de verdieping. Vanuit zo'’n vaste 2e aansluiting kun je een 2e Wifi toegangspunt maken. (access point: zie hieronder). Gebruik niet de oude 4-aderige PTT kabel. Alle woningen van de laatste 12-15 jaar zijn dikwijls voor telefoon al voorzien van een UTP kabel. (=8 aderig en per paar getwist). Deze kabel is direct bruikbaar.

Powerline adapters. (eventueel fase koppelaar)

powerline adapter

al dan niet in combinatie met Wifi adapters. (De powerline adapter wordt ook wel homeplug genoemd). Dit is een systeem waarbij de elektra leidingen in huis gebruikt worden om het signaal te transporteren. Ook hier geldt dat hoe groter de afstand is des te groter wordt het verlies. Stroomnet internet is nooit echt stabiel. Factoren die hierbij o.a. een rol spelen zijn de interne lassen. Liefst geen verdeel dozen gebruiken bij de adapter. Bij verschillende fases in huis zal er altijd MEER verlies van het signaal zijn dan bij dezelfde fase. Er wordt wel eens beweerd dat dit niet zo is, maar de praktijk leert ons anders. Gebruik dan een combinatie met fase koppelaar. De powerline adapters zijn in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd en inmiddels zijn er ook adapters die de aardraad van de stop contacten gebruikt waardoor de fase koppelaar overbodig wordt. (Uw aansluitpunt moet natuurlijk wel een geaard stop contact hebben).

IPTV stelt hoge eisen aan de stabiliteit van internet, waardoor powerline adapters meestal niet geschikt zijn voor overdracht van TV-beelden.

Moca (overdracht via coax kabel).

Moca

Wordt o.a. geleverd door Hirschmann.

Elk coax punt in huis kan een Ethernet aansluiting worden. Nadeel: relatief duur. (eerste aansluiting (2 stuks) € 100,= tot 130,= daarna € 60,= per extra aansluiting). Grote voordeel is wel dat je gelijktijdig, en een coax en een stabiel bekabeld internet op één punt creëert. linkKlik hier voor een demofilm van Hirschman.

Moca is wel geschikt voor IPTV

Eind 2016 is het nieuwste type uitgebracht "Moca 32" met een nog hogere internetsnelheid.

Accesspoint maken. (in combinatie met powerline adapters)

accespoint

Een accesspoint is een draadloos toegangspunt in een Wifi netwerk. Het accesspoint is de draadloze omvormer die de gegevens via het bekabeld UTP netwerk krijgt en deze middels een antenne verzendt. Dit accespoint wordt met een ethernet kabel (UTP) vanaf de modem aangesloten. Indien een ethernetkabel niet te realiseren is kan de aansluiting ook via een powernet adapter. link Ook kan een oude router gebruikt worden als een accespoint!

Repeater (Wifi versterker)

repeater

Ook wel range extender, een goedkope oplossing om je bereik te vergroten. Maar niet de beste omdat het repeaten zowel gelijktijdig gebeurt voor zenden als ontvangen. Hij moet eerst luisteren naar het modem of die signalen zendt en daarna moet hij dat herhalen en daarnaast moet hij ook luisteren naar je computer of die signalen vraagt en dat herhalen. Alleen gebruiken als er geen grote eisen gesteld worden. Repeater halveert altijd de snelheid. (Let op de Wifi snelheid en die is altijd al een stuk lager dan een bekabeld systeem)

Wijzig de opstelling van het modem. (Polarisatie)

Het HSLnet modem kan NIET verplaatst worden. Daarom kan dit alleen toegepast worden bij losse modem-routers. Draai je modem/router een aantal graden zowel horizontaal als verticaal en kijk of er meer ontvangst is.

Extra antenne gebruiken.

Een standaard door de provider geleverd modem kan NIET verplaatst worden en heeft ingebouwde antennes. Deze optie is dus hier niet van toepassing. Los aangeschafte modems hebben deze mogelijkheid wel.

tipbulbWat je beslist MOET weten

Je kunt vooraf geen garanties geven of en, zo ja, hoe goed iets in jouw situatie werkt. Dat maakte powerline-adapters lange tijd een dure gok, zeker vergeleken met bijvoorbeeld repeaters, die eigenlijk hetzelfde doel hebben, namelijk het thuisnetwerk naar voorheen onbereikbare plaatsen in huis zien te krijgen. De gok is met de nieuwe standaarden iets minder groot geworden. Enerzijds omdat er door de forst toegenomen bandbreedte meer overblijft als er storing optreedt en anderzijds vanwege de serieuze prijsdalingen van de afgelopen jaren.

De omgeving (buren) en de eigen obstakels in huis bepalen samen het resultaat.