Welke werkwijze past bij mij?

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Data bewaren en Back-up >

Welke werkwijze past bij mij?

Welke methode past bij mij?

Na deze uitleg over de verschillende systemen is het belangrijk dat je zelf kunt bepalen wat de meest ideale oplossing is.

Natuurlijk is veel afhankelijk van het gebruik en hoe je de data deelt met anderen.

Wanneer welke keuze

Bij het fysiek meenemen van de data is het handig om een compact medium te hebben. Dus een SD-card; USB stick of 2,5 inch portable harddisk of de laptop zelf.

Bij Cloud toegang op elke werkplek kan volstaan worden met synchronisatie van je betreffende mappen naar de cloud.

Maar veiligheidshalve MOET hier toch ook een back-up gemaakt worden. Als je een bestand (per ongeluk) weggooit, gooi je het overal weg.

Backupkeuze diagram

Back-ups kunnen in dit geval het beste gemaakt worden op een apart medium, (harddisk) die eventueel ook bij vrienden en kennissen kan worden bewaard. Met een extra back-up naar de cloud als extra voorzorg.

Zorg wel dat je, mede afhankelijk van de wijzigingen die je doet op de schijven, bijvoorbeeld maandelijks of wekelijk de back-up wordt aangemaakt en maak een schema, met herinneringen op de kalender of laat de gebruikte software dit doen.

Het ideaal in deze situatie is:

Maak maandelijks een back-up

Bewaar deze buitenshuis

Maak een 2e back-up

Bewaar deze thuis.

De volgende maand maak je een nieuwe backup op je thuis backup en wissel deze om met de externe opslag. Op deze manier maak je een roulatie met backups met een maand verschil, waardoor je altijd nog per ongeluk verwijderde bestanden kunt terughalen van de laatste maand.

De genoemde frequentie kun je aanpassen aan je eigen wensen.

Als de "buitenshuis" back-up in de cloud is kun je alles automatiseren zodat er in principe nooit meer iets fout kan gaan omdat je iets toch zou uitstellen. (omwisselen van de back-up)

Meer dan 1 TB?

Ook hier enkele mogelijkheden.

Draagbare opslag mogelijk met portable harddisk (2 TB plm. € 100,= eenmalig)

Extra aankoop Cloud opslag (afhankelijk van de aanbieder gratis tot € 10,=/maand voor 1 TB)

Eigen Cloud (netwerk) creëren. (vanaf € 150,= eenmalig)

Welke voor- en nadelen?

Voordelen:

Bij Cloud toepassing is altijd data ter beschikking als er een internet verbinding is.

Eigen Cloud met NAS biedt mogelijkheden voor streamen naar TV.

Bij een snelle synchrone glasvezelverbinding merk je nauwelijks verschil in snelheid t.o.v. je harddisk

Nadelen:

Geen internet verbinding bij Cloud = geen data.

Tijdens het werken loop ik tegen capaciteit problemen aan (15 GB (cloud) of te kleine USB-stick).

Er moet veiligheidshalve altijd een 2e kopie gemaakt worden. (3-2-1 methode)

Beveiliging. Wachtwoord moet goed zijn en je moet het niet vergeten. (zie ook ons artikel over link wachtwoorden )

Conclusie:

Zorg dat je heel belangrijke dingen minimaal op 3 plaatsen hebt.(link 3-2-1 methode).

3 plaatsen, betekent EEN ook buitenshuis. (Cloud of bij kennissen).

Archief data (die niet meer wijzigen) hebben een andere benadering dan wisselende data.

Oefen en controleer het terugzetten.

Gaat het een keer mis dan loop je door de stress het risico ook je backup te verzieken.