TV Historie

<< Klik om inhoudsopgave weer te geven >>

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > TV-diensten >

TV Historie

TV kijken door de jaren heen

Geschiedenis van de Nederlandse televisie

De televisie in Nederland bestaat tegenwoordig uit drie publieke zenders en een aantal commerciële zenders. De geschiedenis van de eerste tv-uitzending in Nederland gaat terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw, toen Philips experimenteerde met de uitzending van filmbeelden.

Commerciële zenders kwamen in Nederland op toen RTL-Véronique in 1989 begon met uitzenden.

 

TV-Historie1

 

Mijlpalen in de Nederlandse televisiegeschiedenis

 

1930: Eerste experimentele televisie-uitzending vanaf het Carlton hotel in Amsterdam.
1951: De allereerste reguliere Nederlandse televisie-uitzending.
Op de daken van de huizen ontstaat een heel woud van televisieantennes. Dit was niet alleen een lelijk gezicht, maar het was ook gevaarlijk: bij een storm konden slecht gemonteerde of slecht onderhouden antennes omwaaien en schade veroorzaken.
1952: Eerste keer dat Sinterklaas op de Nederlandse televisie wordt ontvangen.
1955: Eerste aflevering van Swiebertje (met Joop Doderer in de hoofdrol).
1956: Als gevolg van de Wet op het Kijkgeld moet iedereen die in Nederland een televisie bezit 30 gulden / 13,45 euro per jaar betalen.
       Eerste NTS journaal.
1958: Eerste aflevering van Pipo de Clown.
1959: Eerste uitzending van het programma Sport in beeld, de voorloper van Studio Sport.

 

Het televisiekijken in de jaren vijftig

Het televisiekijken in de jaren vijftig

 

1962: De geldinzamelingsactie "Open het Dorp" van TV-icoon Mies Bouwman is de eerste grote benefietshow op televisie.
1963: Willem Duys treedt op als eerste praatprogrammapresentator, met zijn programma "Voor de Vuist Weg".
1964: Eerste reguliere uitzending op het tweede Nederlandse televisiekanaal Nederland 2.
1966: Sonja Barend presenteert haar eerste praatprogramma.
Eerste uitzending van de populaire serie Ja Zuster, Nee Zuster.
1967: Voor het eerst wordt reclame uitgezonden via de STER.        
Officiële introductie van kleurentelevisie in Nederland.
1969: De Nederlandse Radio Unie en de Nederlandse Televisie Stichting gaan op in de Nederlandse Omroep Stichting.
1970: De STER begint met het uitzenden van reclame boodschappen in kleur.
       Vanaf 1970 kan een machtiging worden aangevraagd voor de aanleg en exploitatie van een gemeenschappelijke antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor een kleine groep woningen, GAI) of voor de aanleg en exploitatie van een centrale antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor wijken, plaatsen of hele gemeenten, CAI).
1972: Eerste uitzending van de Loekie de Leeuw filmpjes, die uiteindelijk tot en met 2004 zullen worden uitgezonden tijdens de reclameblokken van de STER.
1976: Eerste uitzending van de Nederlandse versie van Sesamstraat.
1978:Het komische kinderduo Bassie en Adriaan verschijnt voor het eerst op tv.
1984:Deze zenders worden geschikt gemaakt voor het uitzenden via twee geluidskanalen (Stera) bij televisie.
1985:Er ontstaat op de satelliet een nieuw fenomeen, betaaltelevisie.
1987:Tien jaar na de na de invoering van de kleurentelevisie (1977) was volgens het CBS 52% van de Nederlandse huishoudens in het bezit van een kleurentoestel.
1988:Eerste uitzending van educatieve kinderprogramma Het Klokhuis.
1988:Eerste uitzending op het Derde Nederlandse televisiekanaal, kortweg Nederland 3.
1989:De eerste op Nederland gerichte commerciële omroep, RTL-Véronique, gaat van start, TV met veel reclame!
       Eind jaren 80 besloot een Luxemburgs bedrijf, SES Astra, een satelliet te gaan exploiteren die in grote delen van Europa met een schotelantenne van 60 centimeter ontvangen kon worden. De satelliet werd gepositioneerd op 19,2 graden oosterlengte en kreeg de naam Astra 1 mee. In Nederland werd, door diverse partijen, de tijd rijp gevonden om commerciële televisie te introduceren. Commerciële televisie was eind jaren 80 nog verboden in Nederland. TV 10, het sterrennet van tv producent Joop van den Ende, werd daarom geweigerd.
       Via een zogenaamde U-bocht constructie lukte het RTL-Véronique wel om via Luxemburg op Nederland gerichte programma's te gaan uitzenden. De eerste uitzending was op 2 oktober 1989 en werd uitgezonden via de Astra 19,2°O satelliet. De zender was in eerste instantie bedoeld als doorgiftesignaal voor de kabelnetten, maar ook mensen met een satellietinstallatie konden het signaal oppikken.
       Het duurde in Nederland tot 1988 voordat een commercieel kanaal toegang kreeg tot de kabel. Daarvoor was het beleid dat commerciële televisie buiten het Nederlandse omroepbestel werd gehouden. De filosofie was dat een pluriformiteit aan stromingen en meningen waarmee de Nederlander zich een beeld van de 'werkelijkheid' moest kunnen vormen - slechts gestalte kon krijgen als dit zonder winstoogmerk gebeurde.
       Commerciële televisie werd zo gezien als bedreiging van de democratie zelf.
1992:Er worden gemiddeld 19 (analoge) televisiezenders via de kabel doorgegeven.
1997:Jongerenomroep BNN met Bart de Graaff gaat van start.
1998:Het gemiddeld aantal analoge zenders dat eind jaren 90 wordt doorgegeven groeit naar 30.
2000:Met ingang van 1 januari 2000 werd de omroepbijdrage inderdaad afgeschaft en worden de programma's van de publieke omroep uit belastingopbrengsten betaald. Ter compensatie van deze afschaffing werd het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting verhoogd met 1,1 procentpunt.
2003:Digitenne gaat van start als vervanger van analoge TV via Etherontvangst
2005: Philips wil HDTV introduceren voor Wereldkampioenschap voetbal 2006.
       De veelbesproken televisiezender van John de Mol Talpa gaat van start. Veel bekende namen en televisie programma's zijn aangekocht, maar het mocht niet baten. Op 18 augustus 2007 stopt Talpa met uitzenden en worden de zender en enkele programma's overgenomen door RTL.
2006: De analoge televisiezenders van de publieke omroep worden uitgeschakeld. Digitale etherontvangst is niet meer gecodeerd, en dus gratis.
2007:Video On Demand (VOD) wordt geïntroduceerd.
2009: De Publieke Omroep begint met uitzendingen in Hoge Definitie (HDTV).
2010: Op 10-10-2010 stoppen de kabelbedrijven Rekam en Caiway met de doorgifte van analoge tv. Volgens Caiway is inmiddels meer dan 85 procent van zijn abonnees al overgestapt op digitale televisie, waardoor de overstap naar een geheel digitaal televisieaanbod gerechtvaardigd zou zijn.
2012:3D wordt geïntroduceerd in consumenten TV's.
2014:Nederland 1, 2 en 3 wijzigen hun namen in NPO 1, 2 en 3.
2015:Ultra HD is een nieuwe beeldstandaard die door televisiefabrikanten en tv-zenders als toekomstige nieuwe standaard – en dus de opvolger van HD - wordt gezien. De consument omarmt de Ultra HD-televisie wel maar is aan de andere kant ook huiverig. Men is na het fiasco met 3D afwachtend geworden om in weer een nieuwe beeldtechniek te investeren. Begrijpelijk natuurlijk, maar toch biedt de nieuwe Ultra HD-televisie ook voor de huidige HD-kijkers een duidelijk zichtbaar voordeel.
       De reden is dat door de hogere beeldresolutie van 3840 bij 2160 pixels de pixels van het beeldscherm dichter op elkaar staan. De kijker ervaart hierdoor een scherper beeld bij het bekijken van HD-zenders of een Full HD Blu-ray film. Wil men op dit moment een nieuwe televisie kopen dan is een Ultra HD-televisie in veel gevallen een toekomst zekere keuze.
2016De nieuwe technologie ultra-D van het Eindhovense bedrijf SeeCubic wordt aangekondigd. Het nieuwe 3D kijken zonder speciale bril.

 

Tijdlijn:

TV-Historie3