TV-diensten

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's >

TV-diensten

Toegevoegde diensten en/of mogelijkheden.

De mogelijkheden van de huidige techniek zijn bijna onbeperkt.

Toch heeft u beperkingen in uw mogelijkheden. Hoe komt dit en wat zijn de oorzaken?

De belangrijkste oorzaak is commercie.

ALLES DRAAIT OM DE CENTJES.

In het NRC heeft in december 2016 een artikel gestaan. "Tiengeboden van het nieuwe TV-kijken".

We hebben dit samengevat in linkdit PDF bestand.

HD tv kijken

High Definition (HD)-beeld heeft meer beeldpunten dan het normale (SD) tv-signaal. Daardoor is het beeld scherper en gedetailleerder. Hoe kun jij in HD kijken?

Van de grootste Nederlandse zenders is een HD-versie beschikbaar: NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Net 5 en Veronica. Maar ook themazenders als 24Kitchen, Eurosport, Animal Planet en Discovery zijn er in HD, net als de Belgische, Duitse en Engelse zenders. Regionale en lokale omroepen zenden vaak nog niet in HD uit. Welke zenders in HD worden doorgegeven wordt bepaald door uw provider.

HD-zenders zitten tegenwoordig standaard in het basispakket: je hoeft er niet meer extra voor te betalen en er zijn ook geen speciale HD-pakketten meer. Als een zender in het basispakket in HD beschikbaar is, wordt hij ook in HD uitgezonden. Sommige HD-zenders zijn alleen te vinden in aanvullende zenderpakketten. Een voorbeeld is de zender History HD.

Ook alle betaalzenders zijn in HD: Fox Sports Eredivisie, Fox Sports International, HBO, Film 1 en Sport 1. Vroeger verschilde het nog per tv-provider of deze zenders echt in HD werden doorgegeven, inmiddels is dat bij alle providers die de zenders aanbieden het geval.

HD-programma's

Toch is nog steeds niet elk programma dat wordt uitgezonden op een HD-zender ook echt HD. Dat is het alleen als het programma opgenomen en geproduceerd is met HD-filmapparatuur. We noemen dit 'native HD'. Sommige programma's zijn dat niet en worden toch uitgezonden op de HD-zender. Ze worden dan opgeschaald naar HD. De kwaliteit van die uitzendingen is beter dan van normale digitale televisie, maar slechter dan HD.

Niet bij Digitenne

HD-televisie kun je via kabel, satelliet en IP-tv (via DSL en glasvezel) ontvangen, alleen niet via de ether. KPN Digitenne is daarmee de enige aanbieder zonder HD-zenders. Ook providers die het Digitenne-pakket wederverkopen (o.a. Stipte en EDPnet) kunnen dus geen HD-zenders aanbieden. HD-televisie is alleen mogelijk bij digitale televisie, niet bij analoge.

Apparatuur

Alle moderne televisies (vanaf 2009-2010) en decoders zijn geschikt om HD-televisie te ontvangen. Bij de meeste providers krijg je een decoder in bruikleen, deze zijn altijd geschikt voor HD. Moet je bij jouw provider zelf een decoder aanschaffen, let hier dan op in de winkel. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde digitale kabel tuner. (DVB-C) Deze zijn ook altijd geschikt om HD-beelden te ontvangen.

Nog scherper: ultra hd

Ultra hd is 4 keer zo scherp als full hd. Er zijn al volop ultra hd-televisies en ultra hd-camcorders op de markt, maar het lijkt er niet op dat de Nederlandse tv-zenders binnenkort ook in die hogere resolutie gaan uitzenden. De BBC heeft wel al geëxperimenteerd met uitzendingen in ultra hd, maar een overstap naar ultra hd-apparatuur is erg duur. Videodienst Netflix zendt wel al series uit die in ultra hd zijn opgenomen. Om deze te kijken, heb je wel een Premium-abonnement nodig.

Nieuw 3D TV = Ultra-D

Sinds enkele jaren hebben we de mogelijkheid om zowel in bioscopen als op de TV naar 3D TV te kijken. Groot nadeel is het verplicht gebruiken van een speciale 3D bril.

Begin 2016 heeft het Eindhovense bedrijf SeeCubic aangekondigd dat de eerste 3D TV's bij Sony, Toshiba en Panasonic van de lopende band rollen met daarin hun techniek de zogenoemde ultra-D technologie. Men heeft hier 6 jaar aan gewerkt. De oprichters van het bedrijf (voormalige Philips mensen) hebben er het volste vertrouwen in dat dit de nieuwe standaard wordt.

Digitale tv opnemen

Digitale televisie kun je op verschillende manieren opnemen. De digitale decoder met ingebouwde harde schijf, link een PVR, is zeer bekend. Een andere optie is opnemen in de 'cloud', een dienst die bij verschillende IP-tv providers, zoals KPN, wordt geboden. Sommige nieuwe televisies kunnen opnemen op een externe harde schijf. Welke manier van opnemen kies jij?

btn_addkeyword        Opnemen met een PVR

btn_addkeyword        Opnemen via de cloud

btn_addkeyword        Opnemen met een tv

btn_addkeyword        Opnemen met een dvd-harddiskrecorder