SPEEDTEST uitgelegd!

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi thema >

SPEEDTEST uitgelegd!

Speedtest, Hoe werkt het !

We hebben via een kort dia-filmpje de Speedtest instellingen en werking uitgelegd.

Wat betekent deze speedtest nu in de praktijk:

Het betekent dat de verbinding snel genoeg moet zijn om internet pagina’s goed te kunnen opbouwen. Één en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de hostzijde (leverancier van de pagina) en van je eigen gebruikte hardware. Als de hoster een trage server (of verbinding) heeft is de opbouw van de pagina ook langzamer. Let op: Heeft je computer een netwerkkaart van 100Mb dan zal de snelheidstest nooit hoger kunnen zijn. De gebruikte hardware is mede bepalend voor de uitkomst. Ditzelfde geldt voor de Wifi kaart in je laptop. Deze moet de verbindingssnelheid ondersteunen. Het signaal loopt altijd via diverse hosts (tussenstations) die vertragend kunnen werken. (=Traceroute). (Hier geldt: een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel!)

Deze speedtest kun je nu op diverse plekken in huis uitvoeren met een draadloze verbinding. Deze resultaten moet je nu verder analyseren en eventueel in combinatie met “Heatmapper en InSSIDer” een plan van aanpak maken.

Hindernissen in de Wifi ontvangst

Hieronder sommen we aantal mogelijke obstructies op die de ontvangst beïnvloeden

1.IJzer en staal in de buurt van de router kan een oorzaak zijn

2.Bij slecht signaal plaats dan de router liever niet in de meterkast. (bij nieuwbouw is de infrastructuur helaas zo gemaakt dat dit wel de enige juiste plaats is. Je zou dan een 2e router via een vaste aansluiting op het modem op een centrale plek in huis kunnen plaatsen)

3.Aquarium

4.Bij oudere huizen, gipsplafonds met kippengaas of steengaas.

5.Nieuwbouw huizen met dikke betonnen muren

6.De mens (uzelf)

7.Magnetron

8.Positie draadloze router bv helemaal weggewerkt.

9.Metalen schouw (open haard)

10..Verouderde hardware

11.DECT telefoon

12.Draadloze schakelaars

13.Draadloze IP camera's

14.Andere 2,4GHz apparatuur

Onderstaande afbeelding is duidelijk een voorbeeld van een zwak Wifi signaal

WiFi handout_img18

Dat punt van de mens (6) is geen grapje. Uzelf of een omstander kan tussen de signaalbron en de ontvanger staan. Je bestaat uit meer dan 90% water en dat kan reden tot signaal verlies zijn.

Soms lijkt het dat wat je ook probeert, waar je de router ook neer zet, welk kanaal je ook gebruikt er treedt geen verbetering op in het draadloze signaal. Het enige wat je dan kunt doen is experimenteren met de oplossingen zoals wij in dit artikel aangeven. (Extender; Powerline; Accesspoint etc). Wifi is een moeilijke materie die sterk afhankelijk is van omgevingsfactoren.

Zeker in situaties waarin het altijd goed gewerkt heeft ligt dikwijls de oorzaak in de omgeving. (De buurman of uzelf heeft misschien andere apparatuur aangeschaft of de buurman heeft zijn instellingen gewijzigd). Ook worden we steeds meer geconfronteerd met landelijke Wifi Spots (FON van KPN en UPC Wifi Spots). Ook dit zijn stoorsignalen voor ons eigen Wifi signaal.

In een zeldzaam geval kan het zijn dat het modem defect is. Wissel het modem dan even uit met kennis en test het resultaat. Kijk wel eerst op welk kanaal je zat in de oude situatie en kijk ook waar het nieuwe modem zich op instelt. Bij een nieuwe start van het modem zoekt het zelf naar een gunstig kanaal. (Het Genexis modem is eenvoudig te verwijderen door eerst alle verbindingen (telefoon en internet) te verwijderen. Daarna trek je onderaan de unit en klikt deze los. Een beetje omhoog bewegen om het boven achter de vergrendeling uit te halen. Het nieuwe modem plaats je in omgekeerde volgorde. (Wel goed aandrukken, maar niets forceren)

Hardware vergelijken

Er worden door veel tijdschriften steeds vergelijkende tests gepubliceerd. Ook kun je dikwijls via websites recensies lezen. Mensen delen tegenwoordig graag hun ervaringen. Kijk dan daarvoor meestal onder het tabblad Forum of Blog. Hieronder volgen enkele links naar bekende websites:

link Hardware info (zeer uitgebreide website)

link Tweakers.net (tevens prijsvergelijking site)

link Computer Idee

link Computer Totaal

link Consumenten Gids

link Computer en Techniek

link Chip

link PCM

link Tips & Trucs

link Windows Helpdesk

Nuttige websites

link NutsaboutNets (algemene site over Wifi netwerken)

link Wifi Netwerken

link Info over Netwerk via het stop contact

link Agentschap Telecom (Geef in het zoekveld in “Wifi” en je krijgt veel nuttige informatie)

Obstakels:

In een gemiddeld stroomnet in huis heb je vrijwel altijd meerdere groepen, maar tegenwoordig ook regelmatig meerdere fases. Dat hoeft voor moderne adapters geen probleem te zijn. Meerdere groepen overbruggen was altijd al mogelijk, maar een fasesprong behoort inmiddels eveneens tot de mogelijkheden. Van Devolo en TP-Link weten we in ieder geval dat hun adapters dit ondersteunen. Bij het plaatsen van adapters hoef je dus inmiddels niet meer per se rekening te houden met groepen en fases. Zaken zoals lasdoppen zorgen uiteraard nog wel altijd voor het verlies van data. Wil je het optimale uit je netwerk van powerline-adapters halen, dan is het zaak om dit in het achterhoofd te houden. Dit houdt in dat adapters in dezelfde groep in de regel minder data verliezen dan adapters in verschillende groepen of fases. We kunnen ons voorstellen dat je niet exact weet hoe het stroomnet in je huis in elkaar zit. Je ontkomt dus niet aan wat experimenteren. Het verschil tussen het ene stopcontact en het andere kan behoorlijk groot zijn, ook als ze binnen dezelfde groep zitten overigens. Dat heeft ermee te maken dat niet ieder stopcontact even jofel is aangesloten.

Het voornaamste minpunt van powerline-adapters is feitelijk hetzelfde minpunt bij wifi. Je kunt vooraf geen garanties geven of en, zo ja, hoe goed iets in jouw situatie werkt. Dat maakte powerline-adapters lange tijd een dure gok, zeker vergeleken met bijvoorbeeld repeaters, die eigenlijk hetzelfde doel hebben, namelijk het thuisnetwerk naar voorheen onbereikbare plaatsen in huis zien te krijgen. De gok is met de nieuwe standaarden iets minder groot geworden. Enerzijds omdat er door de forst toegenomen bandbreedte meer overblijft als er storing optreedt en anderzijds vanwege de serieuze prijsdalingen van de afgelopen jaren.