Oude router als accespoint

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi thema >

Oude router als accespoint

Waarschuwing !!

Een 2e router in een netwerk kan zich bij foutieve instellingen gedragen als de hoofd router.

Als onderstaande instellingen NIET goed uitgevoerd worden kunnen bij verkeerde instellingen alle internet verbindingen verdwijnen. Begin er alleen aan als u weet wat u doet. Realiseer u dat uw provider op dit gebied GEEN hulp zal verlenen. De provider zal altijd kijken naar de diensten tot en met het door hem geleverde modem.

Twijfelt u??

Ga dan niet verder experimenteren en zet alles terug naar de standaard aansluitingen en kies voor een echt Access Point. o.a. TP-Link levert deze al vanaf plus minus € 40,= Wilt u een overzicht en prijs indicaties kijk dan hier.

Oude router als accesspoint instellen

Sluit de oudere router met een netwerk kabel aan op één van de LAN poorten. (Dus NIET de WAN-poort, waarvan er maar 1 op de router zit). Plak deze voorzichtigheidshalve met een stukje plakband af, want die hebben we NIET meer nodig voor de functie van accesspoint. Het andere einde gaat direct naar de PC LAN-poort

Je kunt op 2 manieren verder

1. Via het zoeken naar het in gebruik zijnde IP-adres:

Je gaat dan naar configuratiescherm / netwerkcentrum.

Daar zie je verbindingen staan (Ethernet).

Klik hierop en er opent een scherm met Status van Ethernet.

Klik nu op details en je ziet een pop-up-scherm met veel informatie over de connectie, waaronder het IP-adres IPv4-standaard gateway.

2. Via een “factory reset” van de oude router. Dit heeft onze voorkeur zodat je schoon begint. Dit gaat als volgt:

Het apparaat moet aan staan.

Op alle routers zit een klein gaatje waarbij staat reset.

Steek hier een ballpoint of open gebogen paperclip in. Houd dit 5-10 sec. ingedrukt.

U zult zien dat meestal alle LED’'s of alleen de “powerled” even uitgaan. Daarna reset weer loslaten. Het apparaat krijgt de fabriek instellingen weer terug na de herstart.

Dit betekent ook dat het apparaat weer via het standaard adres met de web interface benaderbaar is. Zoek op internet eventueel op welk standaard adres de router gebruikt. Meestal is dit 192.168.1.1. Ook moet je de standaard inlog gegevens hebben. Deze staan dikwijls op het apparaat of zijn op internet terug te vinden.

Ga naar Internet Explorer (of een andere browser; Chrome etc.) en geef het IP adres in (ons voorbeeld 192.168.1.1. en log in met naam en wachtwoord.

Oudere router als Access point1

Zoek nu in de interface van de router naar de instellingen zoals aangegeven is in onderstaande afbeelding. Dit betekent dat je 2 belangrijke dingen aanpast:

Klik voor sluiten

Klik voor vergroting

1.Je geeft een vast IP-adres aan het Accesspoint buiten de IP-Range van de hoofd router.

2.Je verteld het Accesspoint dat het geen IP adressen toewijst aan de aangesloten apparaten. Dit betekent dat we DHCP server op disable zetten op het nieuwe Accesspoint (Dit regelt de toewijzing van IP-adressen)

Vergeet niet na elke pagina die je hier wijzigt de instellingen op te slaan. Na deze wijziging zal het contact met dit accesspoint verbroken worden omdat je het IP-adres hebt aangepast. Je moet je dus weer opnieuw aanmelden met het nieuwe adres. (in ons geval 192.168.1.24).

Als je veel apparatuur aansluit met vaste IP-adressen is het heel verstandig om hiervan een lijst bij te houden.

Zo kun je ook andere gegevens gaan aanpassen zoals de SSID naam en de wachtwoorden voor Wifi. Dit gebeurt meestal weer op aparte tabbladen. In ons geval het tabblad Wireless Security. Hieronder hebben we aangegeven wat wij gewijzigd hebben.

Klik voor vergroten

Klik voor vergroting

Vergeet ook nu weer niet om de wijzigingen op te slaan.

Als alle wijzigingen naar wens zijn doorgevoerd kun je de router (Heet nu voortaan accesspoint) los koppelen en op de gewenste plaats aansluiten met een vaste UTP kabel of via een powerline aansluiting.

Sluit nu de kabel die van het glasvezelmodem komt altijd aan op één van de LAN poorten. (De andere poort heb je immers afgeplakt als het goed is, zodat er geen verwarring ontstaat).

Zoek met je Wireless apparaat onder instellingen / Wifi naar het zojuist geconfigureerde apparaat. Geef het wachtwoord en als alles goed is gegaan zit je meteen op internet.

Experimenteer nog een beetje met de juiste plaats van het modem zodat je overal rond het modem goede ontvangst hebt.

Is elke router geschikt voor deze functie?

Ja de meeste routers zijn geschikt. Sommige standaard routers van internet providers (KPN o.a.) zijn afgeschermd en kunnen niet altijd ingezet worden. Zo is ook bekend dat o.a. Netgear niet toestaat om in dezelfde IP-range (192.168.1.x etc) in te stellen. Je MOET dan een andere range instellen. Bijvoorbeeld: 10.0.0.x

Diverse hobbyisten hebben dit wel werkend gekregen en hebben hier op internet veel publicaties over geplaatst. Dit kun je zelf gaan Googlen omdat de instellingen van merk tot merk anders kunnen zijn en wij hier dan ook nooit volledig kunnen zijn.