Opslag mogelijkheden

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Data bewaren en Back-up >

Opslag mogelijkheden

Waar slaan we onze data op:

We kennen de volgende media:

DVD of CD

USB stick of geheugenkaartje (SD;MicroSD)

Harddisk (SATA of SSD)

Cloud opslag

NAS (=eigen cloud en server)

DVD; CD of Blu-Ray

Omdat de basistechniek van DVD;CD en Blu-Ray gelijk is praten we nu verder over de DVD

Enkele jaren geleden stonden dit soort artikelen op internet over DVD's: Een DVD biedt een grote opslagcapaciteit op een formaat waar gebruikers mee overweg kunnen voor een back-up van belangrijke documenten. Bewaar de schijf op een veilige plaats . Als uw hard-disk crasht heeft u altijd reserve kopieën achter de hand.

Natuurlijk klopt dit verhaal nog steeds, maar er zijn nu zaken bekend die toen nog niet met zekerheid vast stonden.

1.De capaciteit van een DVD is te klein geworden voor de huidige grote bestanden. (Ook de 128Gb van een Blu-Ray is te klein om veel foto's en filmpjes op te slaan)

2.De DVD heeft een beperkte levensduur.

In de loop der jaren is de prijs van DVD's sterk gedaald en met die prijsdaling daalde ook de kwaliteit. De zogenaamde dye-laag is gevoelig voor warmte en zonlicht. Het gebruikte materiaal in de dye laag, goud, zilver of ijzeroxide is bepalend voor de kwaliteit en houdbaarheid van een DVD. Het is ook niet alles GOUD wat blinkt want gebleken is dat een gouden laag soms niet goed reflecteert waardoor de DVD niet goed beschreven wordt. Er zijn veel testen gedaan en een levensduur van 10 jaar voor een goede DVD wordt gezien als maximum. Er zijn nog maar een paar fabrikanten van DVD's zoals Mitsubishi/Verbatim; Sony en JVC. Veel onbekende merken kopen hun schijfjes bij de grote fabrikanten.

Prijs per GB opslag voor een DVD = €0,05 - €0,08.

tipbulbHet belangrijkste wat moet worden onthouden is:

Een DVD; CD of Blu-Ray hebben een beperkte houdbaarheid.

Uw gegevens zijn daarom op lange termijn NIET veilig.

Je bent bijna verplicht om elke 3 jaar een controle uit te voeren en voorzichtigheidshalve een nieuwe back-up te maken.

Daarnaast moet de DVD zorgvuldig bewaard en behandeld worden. (warmte; vocht gevoelig)

We gaan daarom snel voorbij aan dit medium om een betrouwbare back-up te maken.

USB stick / Geheugenkaart

USBenSD

Dit wordt ook wel Flash geheugen genoemd. (Één programmeer actie die op verschillende plekken in het geheugen kan schrijven). Het is niet-vluchtiggeheugen. De informatie blijft behouden als het apparaat wordt uitgeschakeld.

Let wel op de risico's bij het ontkoppelen of uitnemen van een USB stick. Zorg dat alle data echt is weg geschreven. Op o.a Windows zit een speciale functie om USB sticks veilig te ontkoppelen.

Voordelen:

Redelijk hoge snelheid (erg snel bij USB-3)

Compact en handzaam

Redelijke opslag capaciteit (betaalbaar tot 256 Gb) maar zelfs 1TB voor € 1000,=

USB heeft mogelijkheden tot ingebouwde beveiliging (encryptie)

Nadelen:

Klein dus meer kans op verlies (diefstal)

Relatief hoge opslagkosten (€ 0,30 - € 0,70/Gb)

Onze mening !!

Een USB-stick of geheugenkaart is potentieel ongeschikt als back-up medium omdat het:

1.Gevoelig is voor verlies.

2.Gevoelig is voor diefstal.

3.Bij het niet juist verwijderen uit een computer kan dataverlies optreden.

hmtoggle_folder1Op deze pagina gaan we voor geïnteresseerden nog verder in op de USB-techniek.

Harddisk of SSD

Welke grote veranderingen hebben plaatsgevonden bij de traditionele harddisk:

De eerste harde schijf werd gemaakt door IBM in de jaren 50 van de vorige eeuw. De schijf had een enorme omvang (61cm doorsnede) en een beperkte opslag. Slechts 5MB. Deze schijf heette toen nog RAMAC.

De achterliggende techniek en verdere ontwikkeling voor aansluiting en werking valt buiten dit verhaal en kan desgewenst nagelezen worden op deze weblink2wikipedia pagina en op weblink2deze site.

De opslag capaciteit werd steeds hoger en de afmetingen steeds kleiner. Prettig voor ons als gebruiker is dat ook de prijs steeds verder is gedaald.

Steeds verdere verkleining van de platters (3,5 inch naar 2,5 inch).

Doorsnede van de platters blijft wel bepalend voor uiteindelijke capaciteit.

Meerdere platters per behuizing.

Verhoging van het toerental.

Verbetering van interface. SASI - IDE - SCSI – SATA.

SSD (Solid State Drive) drive is een opslagmedium waarop digitaal gegevens bewaard kunnen worden met behulp van niet-vluchtig (zoals flash) geheugen. SSD's staan bekend om hun korte zoek- en toegangstijd.

Tegenwoordig hebben SSD's een toegangstijd van amper 0,1 milliseconde. Het heeft geen bewegende delen. Ideaal als opstart medium in een computer.

Harddisk

SSD

Opslagcapaciteit

14TB

Tot 3TB (ontwikkeling gaat snel)

Prijs per Gb

plm. € 0,05

plm. € 0,40

Opstarttijd Windows

26 sec

9 sec

Opstarttijd Photoshop

15 sec

<2 sec

Energieverbruik

Hoog door bewegende delen

Zeer zuinig (geen motor)

Stoten en vallen

Zeer slecht

Zeer goed

Geluid

Storend (is afhankelijk van toerental en fabrikant)

onhoorbaar

Nadelen lokale harddisk.

Alle lokale apparatuur is gevoelig voor verlies, diefstal en beschadiging.

Lokale opslag heeft een back-up systeem inclusief software én beheer nodig. (Sla deze back-up wel veilig op! Eventueel bij kennissen).

Lokale opslag is alleen te bereiken op de betreffende locatie. (Op een andere plek heb je geen data ter beschikking). Dit kan wel ingericht worden met behulp van een VPN. (Maar bij slecht beheer ook kwetsbaar voor hackers. weblink2 Meer info over de werking van VPN)

hmtoggle_folder1Meer diepgang over harddisks?

Cloud opslag

Cloud

Jaren geleden werd gesproken over externe data opslag en tegenwoordig wordt meer en meer de term CLOUD gebruikt. In essentie is er niets gewijzigd. Data wordt gewoon opgeslagen in grote datacenters en daar staan gewone harddisks. (En ook steeds meer SSD's door de dalende prijzen)

Deze harddisks zijn meestal in RAID geschakeld (raid= één of meerdere harddisks zijn zo geschakeld dat dataverlies beperkt wordt).

Het enige verschil met vroeger is dat de cloud voor de consument een stuk toegankelijker is geworden.

Laten we de term CLOUD daarom maar zien als een marketing kreet.

Waarom toegankelijker?

1.Door hogere internet snelheden wordt de data sneller ingelezen en opgeslagen (download en upload bij glasvezel is identiek. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld KPN en Ziggo)

2.Er worden steeds meer programma's aangeboden die zorgen voor back-ups of synchronisatie van data. (gemakkelijk in gebruik voor u)

3.Voorbeelden hiervan zijn Google (GoogleDrive) en Microsoft (met OneDrive). Op uw harddisk wordt automatisch een map aangemaakt die gesynchroniseerd wordt met de cloud.

4.Uw data is overal ter wereld toegankelijk.

Is mijn data veilig?

1.In principe is uw data NOOIT veilig. (Ook niet op uw eigen computer) Daarom wordt dikwijls een combinatie toegepast van harddisk back-up en opslag in de cloud. (Dus 2 kopieën en een origineel)

2.Door data encryptie verhoogt u de veiligheid.

3.Afhankelijk van de aanbieder en prijs worden er back-ups gemaakt van de data.

4.Uw eigen gedrag (o.a. wachtwoord beheer) is mede bepalend.

5.Veiligheid van externe verbindingen is afhankelijk van beide partijen. U en de cloud aanbieder. (SSL; HTTPS en encryptie)

In een apart hoofdstuk gaan we verder in op linkveiligheid en beveiliging

Cloud opslag wordt steeds goedkoper. o.a. Google en Microsoft bieden voor minder dan € 10,= per maand cloud opslag aan. Ook zijn er diverse aanbieders die 10Gb of 50Gb gratis aanbieden.

U zult begrijpen dat alleen de zon voor niets opgaat maar toch kunnen we als consument dikwijls wel uit de voeten met deze gratis opslag.

Als u bijvoorbeeld het Microsoft pakket "OFFICE 365" koopt dan heeft u voor € 60,=/jaar gratis 1TB opslag. U betaalt dan wel jaarlijks dezelfde kosten maar u bent tegelijkertijd verzekerd van de nieuwste software. Voor nog geen € 100,= koopt u zelfs een licentie voor 5 gebruikers met ieder 1TB opslag. (Totaal dus 5TB !! opslag als u hier slim mee omgaat).

Op dit moment kent het systeem van Google; Microsoft en Dropbox enkele nadelen:

1.De synchronisatie map op uw computer moet voldoende groot zijn. Wilt u 500Gb (= 1/2 TB) synchroniseren dan heeft u ook zoveel vrije ruimte nodig op uw eigen harddisk. Gaat u deze data ook weer synchroniseren op een 2e computer dan moet daar ook weer dezelfde vrije ruimte aanwezig zijn. Google heeft op dit moment zelfs een aanbod voor gratis "onbeperkte" opslag van foto's maar daar blijken de mensen toch niet erg voor warm te lopen.

2.Er zit een beperking op de grootte van de bestanden. (Bij Microsoft maximaal 10GB). (Dit om het illegaal aanleggen van grote film bestanden voor 'streaming' tegen te gaan)

3.De Clouddienst OneDrive wordt automatisch geïnstalleerd in o.a. Windows 10. Het verwijderen hiervan gaat wel maar niet eenvoudig. Bij Google heeft u de eigen vrijheid om Google Drive te installeren.

Door de beperking van de grootte van de bestanden is het ook niet ideaal om met een back-up programma data over te zetten. (Of het back-up programma moet het bestand opdelen in kleinere eenheden, wat bij veel back-up programma's mogelijk is).

Direct data opslaan vanuit een programma (bijvoorbeeld Word) in de cloud opslag blijkt toch te frustreren. O.a. wegschrijven naar OneDrive duurt al vlug een tiental seconden langer dan op je eigen computer. Cloudopslag is wel een direct voordeel als meerdere mensen samen werken aan één document.

Iedere gebruiker is anders en we kunnen u hierin niet adviseren om het wel of niet te gebruiken.

Enkele Cloud Providers:

•Megadisk •Google Drive •Google Cloud Storage •OneDrive •Dropbox •SugarSync •SpiderOak •Baidu Cloud •Amazon Cloud •S3 Opslag •Yandex disk •OpenStack Swift  •BackBlaze •Crashplan •JustCloud

Wilt u meer weten over Cloud en cloud diensten dan kunt u Klik om weer te gevenop deze pagina verder lezen.

NAS (=eigen cloud en server)

Een NAS is een Network Attached Storage oplossing. Opslag in je een (eigen) netwerk.

Heel eenvoudig gezegd is het een losse harddisk (met een beetje intelligentie = Linux besturing) die via een netwerkkabel aan de router wordt gekoppeld waardoor hij in verbinding staat met alle computers in huis (en desgewenst ook buitenshuis) Het is dus een eenvoudige PC die meestal wordt uitgerust met meer dan één harde schijf. Meerdere schijven zorgen hierbij voor een extra data beveiliging door een slimme manier van het opslaan van bestanden. Gaat er een harde schijf stuk dan kan deze zonder dataverlies vervangen worden door een ander. Een NAS word voornamelijk gebruikt voor het opslaan en delen van bestanden en het streamen van o.a film, foto en muziek bestanden.

Hoe meer schijven er in de NAS kunnen hoe duurder het apparaat is. U koopt een eenvoudige NAS vanaf ongeveer € 150,= (Western Digital, met 1 schijf van 2TB opslag). Een snellere NAS met meerdere schijven kost minimaal € 200,=. Hierbij komt dan nog wel de prijs van harde schijven die per stuk tussen de € 75,= (1TB) en € 300,=(6TB) liggen. U kunt ook bestaande SATA schijven uit oude computers gebruiken.

De NAS wordt via een netwerkverbinding (LAN of WAN) en de netwerkinterface van uw PC (o.a. Google Chrome of Internet Explorer) bediend. De beveiliging is erg belangrijk maar de betere fabrikanten hebben daarvoor uitstekende hulpmiddelen ingebouwd (met o.a. virusscanner en (dubbele) wachtwoordbeveiliging). Als u zich aan de richtlijnen houdt kan er weinig mis gaan.

Het grote voordeel van een netwerk oplossing is dat de data altijd en overal toegankelijk is. In huis zul je de NAS daarom altijd op een veiligere plek kunnen zetten. Niet naast je werktafel maar enigszins aan het oog onttrokken en redelijk brandveilig. Het enige dat beschikbaar moet zijn is een vaste netwerk aansluiting om optimaal te kunnen profiteren van toegangssnelheden.

Alle medebewoners kunnen een eigen deel van de schijf gebruiken, maar er kunnen ook bestanden (denk aan foto's en film) gedeeld worden zodat die voor iedereen toegankelijk zijn.

Een NAS kan zo ingericht worden dat een gebruiker alleen zijn persoonlijke data kan lezen en bewerken, maar dat hij ook toegang heeft tot het inzien van de foto's. Per map kunnen aan elke gebruiker rechten worden toegekend om te mogen lezen, schrijven, lezen/schrijven of géén toegang. De beveiliging hiervan is optimaal.

Nasafbeeldingen

In het kader van dit verhaal gaat het te ver om verder in detail te gaan maar we willen wel even enkele belangrijke voordelen op een rijtje zetten.

Alle data staat centraal.

Alle data staat veilig.

U kunt altijd en overal uw data benaderen.(Cloud functie)

Bestanden delen met vrienden / familie buiten het netwerk is mogelijk. (Cloud functie)

Meerdere gebruikers binnen het netwerk (en buiten) hebben toegang tot de bestanden.

Streamen van media is veel gemakkelijker te realiseren.

U kunt ook downloaden (en heel veen andere dingen) met een nas.

Een nas is energiezuinig.

Opslagcapaciteit is uitbreidbaar.

Het is doorgaans goedkoper dan een complete server (zeker op langere termijn).

U kunt bestanden tussen computers in het netwerk synchroniseren zodat data ook bij een niet internet verbinding op de PC/Laptop beschikbaar is.

U kunt automatisch extra back-ups maken naar Cloud opslag of een NAS bij kennissen.

Klik voor meer infoHier gaan we dieper in op de extra voordelen va een NAS