Malware.... weg ermee.

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Veilgheid en beveiliging >

Malware.... weg ermee.

Malware, virussen.... houdt ze weg.

VirusOntdekt2

Allereerst moeten we kijken naar de kenmerken van Malware.

Ofwel: Hoe herkennen we Malware.

Soms merk je niets van een besmetting, bijvoorbeeld als er stiekem informatie vanaf de pc wordt gestuurd.

Enkele mogelijke kenmerken:

Bestanden zijn niet meer te gebruiken of te vinden.

Programma's of Apps werken niet meer.

De computer, tablet of mobiel gaat steeds trager werken.

Er komen vreemde en onbekende boodschappen op het scherm.

Uw contacten ontvangen ongevraagde mailtjes.

VirusOntdekt

Voorkom virussen!

Het is noodzakelijk een antivirus- of anti-malware-programma op de computer te gebruiken. Er zijn gelukkig veel softwarepakketten beschikbaar waarmee je de computer kunt beschermen tegen ongewenst bezoek. (De database wordt frequent, bijna dagelijks ge-update)

Deze software werkt preventief. Er wordt door de meeste antivirus programma's goed gefilterd op aanwezigheid van mogelijke bedreigingen. Afhankelijk van de instellingen gaat zo'n programma dan ook direct over tot blokkering van een eventuele link of installatie.

Helaas blijft het steeds een wedstrijd tussen hackers en leveranciers van antivirus programma's.

Hoe goed is Windows 10 en de beveiliging?

Jarenlang was Windows een geliefd object voor hackers. Hierin is sinds de komst van Windows 10 verandering gekomen.

Microsoft heeft de code volledige herschreven en hebben met hun ingebouwde software (Windows Defender) een goede beveiliging.

Onderstaand onderzoek van Trend Micro toont het aantal hacks per besturing systeem.

ComputerKwetsbaarheid 2015-2016

In de tabel hierboven kun je duidelijk de positieve ontwikkeling van Microsoft zien t.o.v bijvoorbeeld Apple en Android.

Microsoft heeft bijna een halvering behaald op het aantal aanvallen van hun besturing systeem.

Een anti-malware c.q. antivirus programma kan je echt helpen.

Heb ik aanvullende software nodig als ik Windows 10 gebruik?

Onder Windows 10 draait een gratis programma mee (Windows Defender). Dit programma voldoet prima als je geen fervent downloader bent op allerlei obscure sites.

Aan de hand van een database met beschrijvingen van alle bekende malware wordt de computer voortdurend in de gaten gehouden en worden bedreigingen - bijvoorbeeld bij binnenkomende mail - meteen onschadelijk gemaakt.

Als de computer al geïnfecteerd is met malware, helpt anti-malware-software je weer het apparaat schoon te krijgen.Een Anti-virus programma draait op de achtergrond en scant constant de computer aan de hand van een database.

Soms wordt bij de aanschaf van een computer een testversie (geldigheid meestal 2 maanden) gratis meegeleverd. Waarna je tot aanschaf kunt overgaan.

Het kan nooit kwaad als je naast Windows Defender van tijd tot tijd een andere virus scanner een complete scan van het systeem te laten doen.

LET OP: Als je een 2e virus scanner installeert zal deze virus scanner altijd voorrang nemen op de ingebouwde applicaties. De ingebouwde virus scanner wordt dan uitgeschakeld.

Een opsomming van enkele fabrikanten:

Fabrikant

Website

McAfee

G Data

Kaspersky

Norton

Bitdefender

Panda

E-Set

www.mcafee.com/nl

www.gdata.nl

www.kaspersky.com

nl.norton.com

www.bitdefender.nl

www.pandasecurity.com

https://www.eset.com/nl/

De meeste fabrikanten leveren hun pakket met een abonnement van 1 jaar. Ook is er een voordeel te behalen als je het koopt voor meerdere PC's of tablets.

Enkele fabrikanten leveren ook een gratis versie, maar je zult begrijpen dat "voor niets alleen de zon op komt". Die pakketten hebben meestal beperkingen maar kunnen net als Windows Defender voldoen bij matig gebruik van internet.

Enkele gratis programma's:

Fabrikant

Website

Comodo

AVG

Avast

Avira

antivirus.comodo.com

free.avg .com

www.avast.com/nl-nl/index

www.avira.com

Welke programma is het beste?

Zoals hierboven al aangegeven is dit sterk afhankelijk van jouw gedrag. Bezoek je veel verschillende sites; download je veel et cetera?

De verschillen zitten dikwijls in het gebruikers comfort en in de kwaliteit van de database.

Laat het programma wel altijd automatisch naar de updates zoeken, zodat de database bijgewerkt blijft.

Naast anti-malware-software installeren en laten draaien, kun je meer doen om de computer, tablet of smartphone veilig te houden.

Pas je gedrag aan:

Zorg voor goede wachtwoorden. link Op deze pagina gaan we dieper in op wachtwoorden.

Accepteer niet roekeloos een USB stick van derden

Zorg bij installatie van gratis software ervoor dat er niet extra tools geïnstalleerd worden

VPN een andere manier van beveiliging

Wat is een VPN?

Met een VPN (Virtual Privat Network) ga je altijd anoniem online.

Via speciale software die op een computer geïnstalleerd wordt, wordt al het verkeer via speciale servers volledig versleuteld omgeleid.

Je eigen identiteit (=je unieke IP-adres) wordt vervangen door een willekeurig IP-adres. (Kan ook in het buitenland zijn).

Iedere werkgever zal werknemers die thuis werken alleen maar via zijn eigen VPN laten inloggen. Al het verkeer wordt ook nog eens encrypt verwerkt.

Grafisch weergegeven:

VPN

In bovenstaand voorbeeld zie je (links) in een internet café of coffeeshop met de laptop of smartphone en wil je naar een website (rechts)

De blauwe lijnen geven in dit geval de veilige VPN verbinding aan. De rode lijnen zijn "onveilig", want iedereen kan in de internet wolk inbreken en meekijken.

De "tunnel endpoint" is de VPN waarin alles versleuteld wordt.

De 6 voordelen van VPN

1.Zorgt voor volledige anonimiteit op het internet. Geeft het privé gevoel weer terug.

2.Verbergt het surfgedrag voor de internet aanbieder en voor derden.

3.Schakelt mogelijk afluisteren; onderscheppen en spioneren volledig uit.

4.Zorgt voor afscherming van virussen; wachtwoord diefstal en hacker aanvallen.

5.Maakt het gebruik van WiFi geheel veilig.

6.Je kunt z.g. regioblokkades omzeilen. Bijvoorbeeld van belang bij Netflix, waar je beperkt wordt tot Nederlandse content.

Er zijn ook op dit gebied weer gratis en betaalde diensten. De gratis diensten hebben meestal een beperkt datagebruik per dag.

Je vindt meer info op weblink2 vpndiensten en op weblink2deze website van Computer Totaal worden ook nog enkele argumenten genoemd om via een VPN te gaan werken.

VPN diensten werken optimaal bij een goede snelle en stabiele internetverbinding (glasvezel) al zal de snelheid altijd afnemen doordat alle opgevraagde of te verzenden informatie via de VPN server gaat.