Kanalen en bandbreedtes

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi thema >

Kanalen en bandbreedtes

Over kanalen en kanaalbreedtes!

Hoe ziet de 2,4GHz band eruit.

De 2.4GHz band kent 13 (11 bruikbare) kanalen die 5 MHz van elkaar af zitten. Een wifi verbinding gebruikt meerdere kanalen die elkaar gedeeltelijk overlappen volgens onderstaande tekening:

Kanaaloverlap 24GHz

Een wifi verbinding gebruikt standaard ongeveer 20MHz of 4 kanalen en hier is duidelijk te zien dat de rode kanalen geen overlap hebben. 2400-2483MHZ(=2,4GHz band) zijn dus kanaal 1 t/m 13. 2412MHz wordt binnen de Wifi band kanaal 1 genoemd en 2462MHz is kanaal 13. We hebben dus totaal 13 kanalen. Als we met onze buren afspreken op welk kanaal we gaan zitten hebben we dus minder last van elkaar. In de stad is het dikwijls zo dat alle frequenties gebruikt worden. Kies dan voor het minst gebruikte kanaal. Kanaal 1, 6 of 11 hebben nooit last van overlap.

Het beste is dus als iedereen één van deze 3 kanalen kiest. (Kanaal 1= 2412MHz; Kanaal 6=2437MHz en kanaal 11=2662MHz).

Zijn de andere kanalen dan onbruikbaar?

Nee je kunt ook de andere kanalen gebruiken bijvoorbeeld 7 of 8. Veelal zal dit toch een zelfde resultaat geven dan wanneer je kanaal 6 kiest. Bij kanaal 8 heb je ook interferentie van naast liggende kanalen. Het is dus echt afhankelijk van jouw omgeving. Alleen 1, 6 en 11 hebben 3 volledig bruikbare kanaalbreedtes. In bovenstaande afbeelding zie je ook deze 3 “echt” vrije kanalen (in rood). De overige kanalen zijn telkens maar 2 keer volledig vrij in de 2,4 GHz band. Kies dat kanaal waar de minste activiteit is en de minste interferentie.

20 of 40 MHz

Bovenstaande is dus alleen maar van toepassing als we kiezen voor 20MHz bandbreedte. De nieuwere modems kunnen ook 40MHz aan waardoor we 8 kanalen gebruiken. Het voordeel van het samenvoegen van kanalen levert een grotere bandbreedte op. (Meer data gelijktijdig)

Het glasvezelmodem van Genexis kan zowel op 20 als op 40MHZ ingesteld worden. (Standaard = 20MHz) De blauw grafiek laat een 40MHz instelling zien. (Het bereik wordt kleiner !)

40MHz bandbreedte

Als je de router hebt ingesteld, ben je er nog niet. Ook de clients die je gaat verbinden met de router moet ingesteld zijn op deze grotere bandbreedte. De Wifi adapter in je laptop moet zo ingesteld worden dat hij de bredere kanalen ondersteunt en dit is helaas in oudere laptops nog niet instelbaar. (Dit doe je onder apparaat beheer bij netwerk adapters. Kies wel de draadloze adapter!)

Het gebruik van 40 MHz-kanalen in de 2,4 GHz-band kan problemen op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid met het netwerk veroorzaken. Denk hierbij in het bijzonder over de aanwezigheid van andere Wifi-netwerken en andere 2,4 GHz-apparaten. 40 MHz-kanalen kunnen ook storing en problemen veroorzaken met andere apparaten die deze band gebruiken.

De 5GHz bandbreedte van Dual band routers

Indien je de nieuwe modellen draadloze routers bekijkt, valt het op dat veel modellen dualband Wifi ondersteunen. Dualband houdt in dat de router niet alleen 2.4 GHz ondersteunt (zoals de meeste draadloze routers), maar ook op 5 GHz kan uitzenden.

Routers die dualband 802.11n ondersteunen zijn een stukje prijziger dan de standaard modellen maar bieden zeker voordelen.

Voordelen 5 GHz Wifi

·Veel minder storing van andere apparatuur. (magnetron; DECT; bluetooth et cetera)

Op 2.4 GHz kunnen andere apparaten, zoals bluetooth apparatuur, babyfoons, magnetrons, alarm systemen en draadloze audio apparatuur, storen veroorzaken

·Minder drukke frequentie.

Bij 5 GHz hebben we dit probleem niet, de frequentie die gebruikt wordt loopt van 5.1 tot 5.8 GHz en we hebben 23 kanalen die elkaar niet overlappen.

·Twee netwerken zijn beter dan één.

Omdat de bandbreedte van Wifi verdeeld wordt over de apparaten en we steeds meer apparaten op onze draadloze router aansluiten, is het handig om de apparaten die 5 GHz ondersteunen te laten verbinden met het 5 GHz netwerk. Zo verdelen we de bandbreedte.

5GHZ kanalen

Nadelen 5 GHz Wifi

·Beperkt bereik

Deze hogere frequentie kan minder lange afstanden overbruggen en heeft meer moeite om door muren en plafonds heen te komen. Daarmee is het echter ook een voordeel omdat jezelf en andere gebruikers minder stoort

·Niet alle ontvangers ondersteunen 5 GHz

Niet alle Wifi ontvangers ondersteunen 5 GHz. Zo zijn laptops, smartphones en tablets vaak niet uitgerust met een dual-band Wifi adapter en wordt door deze apparaten alleen 2.4 GHz ondersteund. De ontvanger van een laptop is via een USB ontvanger eenvoudig te upgraden vervangen (soms ook de adapter in de laptop, maar dat is niet eenvoudig!) , bij een smartphone of tablet is dit niet mogelijk.

Als de router beide frequentie banden aankan is het verstandiger om zwaardere applicaties zoals gamen en video-streamen via de 5GHz band te doen en internetten en e-mail via de 2,4 GHZ band.

Wat gebeurt er in de verdere (nabije) toekomst?

Wireless AC is een enorme stap voorwaarts en ja, we hebben het echt nodig. En dan gaat het niet alleen om laptops en breedband routers, maar ook om smartphones en tablets, satelliet navigatiesystemen, IP-camera’s, geluidssystemen en de nieuwste tv’s. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er zit Wifi in, zelfs in horloges, huishoudelijke apparaten; auto’s en Internet of Things afgekort IoT (=onderlinge communicatie tussen apparaten). Men is bezig om voor deze apparaten (IoT) een speciale Wifi standaard te maken. De eerste signalen

Op 2 januari 2015 heeft het Eindhovens Dagblad nog een artikel hieraan besteedt. weblink Genaamd “Communiceren als vogels”. (Devlab Eindhoven noemt dit Myrianed)

Ook Wifi hotspots schieten als paddenstoelen uit de grond, wat betekent dat Wifi er altijd is en altijd “aan” is, of je nu thuis, op kantoor of onderweg bent. We gebruiken het steeds meer en verwachten er ook steeds meer van. We hebben min of meer het einde bereikt van de capaciteit van de huidige draadloze technologie, die opereert in het steeds drukker wordende 2,4 GHz radiospectrum. De N-standaard hield hier al rekening mee door extra ondersteuning voor de in verhouding lege 5 GHz golfband, die tot dan alleen gebruikt werd door oude 802.11a-netwerken. Wireless AC maakt die overgang compleet en werkt uitsluitend in dit deel van het spectrum. Hotspots zijn leuk voor je als je onderweg bent. Maar heeft de buurman een hotspot dan kan hij zo maar de Wifi beïnvloeden

Deze nieuwe standaarden leveren bruto datasnelheden van 1,2 Gbps (of zelfs nog hoger). Vergeleken met de snelheden van 2 Mbps die 12 jaar geleden bij de start van WLAN beschikbaar waren, is dit een enorme ontwikkeling. 802.11ad brengt WLAN naar de volgende vrije frequentieband die van 60 GHz. Deze band is tot op vandaag nagenoeg ongebruikt en zal in enkele landen ook niet beschikbaar komen voor gebruik.

802.11ac werkt wel in de bestaande wifi-banden, zij het uitsluitend in het bereik van 5 GHz. Hoewel 802.11ac al in 2011 is geïntroduceerd, was die in 2015 nog niet goedgekeurd door het bestuursorgaan van de wifi-industrie, de IEEE. Dit was al gepland voor 2014. De producten zijn echter wel volop verkrijgbaar, want fabrikanten kennen de wensen van de consument en haken daar snel op in.

Kanaalbundeling is wel essentieel om de hoge transmissiesnelheden te kunnen halen. Door de bundeling zijn er minder kanalen beschikbaar om meerdere WLAN-netwerken te gebruiken. Om de hoogst bereikbare bandbreedte te bereiken, moeten alle 5 GHz-kanalen worden gebruikt. (Dit is voor de particuliere gebruiker minder van belang)

Overstappen naar een 802.11ac netwerk lijkt in theorie interessant, maar de toepasbaarheid en resultaten hiervan blijken in de praktijk tegen te vallen. In veel situaties zal de 802.11n techniek voldoende bandbreedte bieden. Ook is een grote meerderheid van de apparatuur nog niet AC-ready en heeft het dus weinig nut om de complete infrastructuur volledig te vernieuwen. Wanneer je het bestaande netwerk gaat upgraden, lijkt het verstandig om dezelfde aanpak te hanteren als bij 802.11n en bij de introductie van 802.11abg, namelijk om twee netwerken parallel aan elkaar te gebruiken en de twee standaarden gescheiden te houden. Dat is mogelijk met een dual-radio accesspoint dat zowel 802.11n als 802.11ac ondersteunt. (Dit hebben de meeste AC-routers die op dit moment op de markt zijn.

Waar je op moet letten bij de aanschaf.

Ga je een dual band router aanschaffen? Let er dan op dat deze simultaneous dual band is. Dat houdt in dat er een 2.4 GHz en een 5 GHz Wifi netwerk gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Hoewel waarschijnlijk nog niet al je eigen apparatuur de 5GHz band kan ontvangen, ben je daarmee wel voorbereid op de nabije toekomst.

Hoe kun je testen of je laptop een moderne Wifi kaart heeft?

Ga naar de Command Prompt van Windows.

Type daar in: “netsh wlan show drivers”. Gevolgd door <Enter>. Er wordt nu een overzicht getoond van het type adapter; fabrikant etc.. In een apart stukje staat ook welke Radio Types ondersteund worden. Als de N-Standaard wordt genoemd is de adapter geschikt voor de 5Ghz modems.

Bij MAC is dit te vinden onder: Apple menu / Over deze Mac / systeemoverzicht /Wifi

MAC WLAN adapter