Het nieuwe TV kijken

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > TV-diensten >

Het nieuwe TV kijken

Verschillende platformen

Enkele verklarende afkorting:

Decoder

Verklaring

DVB-T

Via etherontvangst, DVB-T (Terrestial)

DVB-S

Via satelliet, DVB-S (Satellite)

DVB-C

Via Coaxkabel, DVB-C (Cable)

IPTV

Via IPTV (Streamen)

Om via een bepaalde techniek te kijken moet uw TV voorzien zijn van de juiste decoder (tuner). Moderne TV's hebben meestal meerdere ingebouwde tuners.

Analoge TV

Via uw HSLnet Basisabonnement wordt d.m.v. de coaxaansluiting op het glasvezelmodem analoge Radio en TV aangeboden. Dit houdt in dat u uw Radio's en TV's in huis hierop kunt aansluiten d.m.v. coaxbekabeling zoals u altijd gewend bent geweest.

Het glasvezelmodem geeft een kwalitatief goed signaal, hierdoor heeft u waarschijnlijk uw RTV-versterker in uw netwerk niet meer nodig.

LET OP: een versterker kan tevens problemen opleveren door het oversturen van het signaal.

Het Basispakket bestaat uit slechts 27 analoge TV zenders en 29 analoge Radio zenders.

Nadelen:

slechts een beperkt aantal zenders beschikbaar in lage resolutie.

Digitale TV via etherontvangst (DVB-T, Terrestial)

Tijdens de beginjaren van de TV wordt het signaal analoog verspreidt en aangeboden via de ether. De daken staan vol met sprietantennes die het signaal uit de lucht plukken en via een coaxkabel naar de TV sturen. In de grensstreken kon men ook de Belgische en Duitse zenders via de ether bekijken.

In 2003 wordt deze analoge variant uitgeschakeld en wordt de digitale versie ingeschakeld. KPN geeft hier de trendy naam “Digitenne” aan.

Digitenne werkt volledig draadloos.

Indien uw TV niet uitgerust is met een DVB-T ontvanger dan dient u gebruik te maken van een zogenaamde losse Digitenne ontvanger, al dan niet met een externe antenne. Deze ontvanger sluit u aan op de scart-aansluiting van uw TV.

NPO 1, 2, en 3 kunt u ongecodeerd en kosteloos ontvangen, voor de resterende zenders heeft u een Digitenne abonnement met smartcard nodig.

Nadelen:

slechts een beperkt aantal zenders beschikbaar in lage resolutie.

Digitale TV via satelliet (DVB-S, satellite)

Tegenwoordig wordt Satelliet-TV digitaal verspreidt waarbij u voor de meeste zenders een HD Satellietontvanger nodig heeft i.v.m. de toegepaste HD-compressie ook al worden diverse zenders niet in HD uitgezonden.

Naast het aanbod van de Nederlandse provider Canal Digitaal kunnen alle ongecodeerde (free-to-air) zenders op de satelliet worden bekeken, waaronder veel Duitse en Britse zenders, een aantal Nederlandse regionale omroepen en BVN. Ook diverse Nederlandse radiozenders zijn ongecodeerd te ontvangen.

Indien uw TV niet uitgerust is met een DVB-S ontvanger dan dient u gebruik te maken van een zogenaamde Satelliet HD-ontvanger i.c.m. een schotelantenne. Deze ontvanger sluit u aan op de scart-, of HDMI-aansluiting van uw TV. Voor de gecodeerde zenders heeft u een TV nodig die naast de DVB-S ontvanger uitgerust is met een Common Interface adapter t.b.v. de CI-module met smartcard. Als alternatief is een losse decoder met Canal Digitaal abonnement en smartcard benodigd.

Voordelen:

Zeer uitgebreid zenderpakket (Deels betaald). Vooral prettig als u TV uit uw thuisland wil kunnen ontvangen.

Ideaal als u "buiten" woont waar u geen beschikking heeft over vaste bekabelde diensten.

Nadeel:

Storing gevoelig bij o.a. onweer en storm.

Digitale TV via coax-, of glasvezelkabel (DVB-C, Cable)

Tegenwoordig wordt het TV-signaal digitaal verspreidt. De hedendaagse TV's zijn globaal sinds 2010 uitgerust met een digitale DVB-C tuner waarmee u zonder extra decoder de ongecodeerde (free-to-air) DVB-C zenders kunt ontvangen.

De HSLnet providers bieden het Basispakket ongecodeerd aan!

Met een vrij recente TV heeft u voor de basis TV-zenders dus geen extra decoder nodig wat wel het geval is bij o.a. de provider Ziggo.

Het digitale RTV-signaal kunt u in uw huis verspreiden d.m.v. coax bekabeling zoals u altijd gewend bent geweest.

Naast het aanbod van de ongecodeerde zenders bieden zij tevens diverse extra thema betaalpakketten aan zoals o.a. documentaire-, muziek-, kinder-, sport- en filmkanalen. Hiervoor heeft u een smardcard met CI-module voor uw TV nodig.

Is uw TV niet uitgerust met een Common Interface adapter t.b.v. de CI-module dan dient u voor de extra themapakketten gebruik te maken van een losse decoder met kaartlezer en smartcard.

Voordelen:

Veel zenders beschikbaar, o.a. in hoge resolutie (HDTV).

Wat zijn de verdere voordelen van digitale TV?

Met digitale televisie geniet u van een veel betere beeld- en geluidskwaliteit dan via de traditionele analoge manier van televisie. Vooral als u over een LCD TV, een plasma-TV en/of een Home Cinema Set beschikt is dit kwaliteitsverschil heel duidelijk merkbaar! Maar ook op een ‘gewone’ televisie ziet u duidelijk verschil ten opzichte van bijvoorbeeld een standaard kabelabonnement.

Naast een standaard abonnement bieden de meeste televisie providers veel uitbreidingsmogelijkheden op zenders en themapakketten, waardoor u zelf bepaalt naar welke zenders u kijkt. Daarnaast komen er steeds meer interactieve diensten, zoals spelletjes op uw TV of het huren van films via de afstandsbediening. Deze diensten zijn overigens nog niet bij iedere aanbieder beschikbaar.

Door het gebruik van een decoder met ingebouwde harddisk recorder of een externe harddisk aan uw Smart-TV kunt u live TV op pauze zetten, en makkelijk al uw favoriete programma's en films opnemen en later terugkijken. Andere voordelen van digitale TV zijn de elektronische programma gids (EPG) en Video On Demand. Let er wel op dat deze diensten provider-afhankelijk zijn.

Digitale TV via IPTV (Streamen)

Tegenwoordig is het tevens mogelijk om het TV-signaal via het Internet Protocol TeleVision (IPTV) aan te bieden. IPTV is een verzamelnaam voor diensten en toepassingen die TV kijken over het internetprotocol mogelijk maken. Hier wordt een breed scala aan verschillende technieken voor gebruikt, zoals (de)compressie algoritmes voor beeld en geluid, multicast routering en p2p-protocollen.

IPTV staat los van video on demand en interactieve televisie.

De meeste HSLnet providers bieden IPTV aan!

Voor het kijken via IPTV heeft u een losse decoder van uw provider nodig voor zowel het basispakket als de thema betaalzenders. Een smartcard voor de thema betaalzenders is niet nodig, deze worden door uw provider op afstand geactiveerd waardoor u toegang krijgt tot deze zenders.

Nadelen:

per TV dient u een UTP computerkabel vanaf het modem naar de desbetreffende TV aan te leggen.

per TV heeft u een IPTV decoder nodig.

Voordelen:

Onbeperkt, vele mondiale zenders beschikbaar, o.a. in hoge resolutie (HDTV).

Tv kijken op tablet, smartphone en laptop

De meeste TV-providers bieden de mogelijkheid niet alleen tv te kijken op je televisie, maar ook op je tablet, smartphone of laptop. Je hebt hiervoor vaak een internetabonnement nodig bij je tv-provider, naast je televisieabonnement. Je apparaten moeten namelijk meestal verbonden zijn met je thuisnetwerk om live tv te kijken. De meeste providers hebben een app, sommige ook een website waarop je tv kunt kijken. De providers bij HSLnet hebben meestal in combinatie met IPTV een directe mogelijkheid om op een mobiel apparaat te kijken. Kijk hiervoor op de websites van onze providers.

NLZiet

Via deze website (nlziet.nl) kunt u alle programma's van NPO; RTL en SBS tegen een maandelijks bedrag terugkijken.

En............ZONDER RECLAME. Ja zelfs programma's van langere tijd terug. Ook complete series!!

Dit kan met één abonnement via meerdere TV's en/of tablets.

HD-TV en HD Ready het verschil

Vanaf de jaren 2006 werden TV's geleverd die HD-Ready waren.

Wat is het verschil tussen Full HD en HD-Ready?

Belangrijk: als je televisie HD-Ready is, betekent dat niet dat je het maximale uit je HDTV-abonnement haalt! Het geeft slechts aan dat de televisie zo is gebouwd, dat in ieder geval 720 beeldlijnen weergeven kunnen worden. Bij Full HD is dat

wel zo: deze televisies hebben 1080 beeldlijnen. Full HD LCD- of plasmatelevisies hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het hoogst mogelijke dus. Deze resolutie heb je nodig om een HD-uitzending optimaal te kunnen bekijken.

Verschil tussen 1080p en 1080i

Je ziet ook sticker op televisies met HD Ready of Full HD gevolgd door 1080p of 1080i. Wat dat is? We beginnen met de 1080p televisies. Deze televisies hebben de hoogst mogelijke beeld resolutie die er op dit moment mogelijk is. De p is de

afkorting van ‘progressive scan’ en betekent in gewoon Nederlands ‘volledige beeldtechniek’. Deze techniek houdt in dat er bij de beeldwissel van deze plasma en LCD schermen alle 1080 verticale lijnen volledig benut worden. Kortom: deze techniek maakt het meest optimaal gebruik van alle pixels. 1080p wordt naast Full HD daarom ook wel True High Definition genoemd!

Bij 1080i ligt dat net iets anders. De i staat voor ‘interlaced’ wat zoveel betekent als ‘halve beeldtechniek’. Bij 1080i worden de 1080 verticale beeldlijnen per beeldwissel om en om benut. Met andere woorden: bij een beeldwissel wordt de helft van

de pixels gebruikt en bij de volgende beeldwissel de andere helft. Deze techniek is van iets mindere kwaliteit dan de 1080p techniek, maar gebruikt ook de helft aan bandbreedte!

Het verschil tussen Full HD, Full HD 1080p en Full HD 1080i begint pas echt een rol te spelen als je bijvoorbeeld Blu Ray films gaat kijken. Bij Blu Ray films is de 1080p kwaliteit wel degelijk van belang om het maximale uit de film te halen.

Smart TV

Een Smart TV heeft naast de moderne DVB-C tuner ook extra mogelijkheden. Er is internet aan de TV toegevoegd waarmee het mogelijk is om een "App" op te starten die direct verbinding maakt met het internet. Hierdoor krijgen we direct toegang tot online filmpjes van o.a. YouTube en diverse spelletjes. Andere "apps" zijn o.a. Videoland (Film huren); Uitzending gemist; RTL-XL; Weer et cetera...

Het blijkt dat de fabrikanten van TV's steeds meer energie stoppen in juist de internet mogelijkheden, waardoor een TV meer neigt naar computer mogelijkheden.

Zo tovert u uw oudere HDTV om in een Smart TV

Veel mensen zijn direct op HD overgegaan zodra er HDTV's op de markt kwamen. Deze 'early adopters' hebben vanaf het begin kunnen genieten van de voordelen van de HD-content. Helaas werden de oudere modellen snel ingehaald door slimmere producten. Vroege HDTV's waren uitsluitend high definition televisies. Maar moderne HDTV's zijn in wezen all-in-one computers die apps kunnen draaien, het web op kunnen, spelletjes kunnen draaien, en allerlei andere coole dingen kunnen.

Als je een oudere HDTV hebt zonder enige "smart" functies en je kunt of wilt geen nieuwer model kopen, dan ben je misschien geïnteresseerd in deze vrij goedkope apparaten om "smart" functies aan je huidige televisie toe te voegen.

Google's Chromecast (kost een kleine €40,=) is een apparaat voor media streaming dat wordt aangesloten op de HDMI-poort van je tv. Je kunt gewoon je bestaande mobiele apparaat en je huidige tv gebruiken om je favoriete tv-programma's, films, muziek, sport, games en meer te casten. Chromecast werkt met je iPhone®, iPad®, Android-telefoon en -tablet, Mac®- en Windows®-laptop en met Chromebooks.*

Google's Chromecast HDMI dongle is een zeer betaalbare manier om handige functies aan een TV toe te voegen. Het voegt zelf geen smart functies aan een HDTV toe; maar nadat je de Chromecast app op een iOS of Android apparaat geïnstalleerd hebt, kun je content van ondersteunde streaming bronnen naar een HDTV versturen -Netflix, Hulu, YouTube, Pandora, Google Play Music & Movies, enzovoorts. Je kunt ook content vanuit je Google Chrome browser op een Mac of Windows systeem naar een Chromecast apparaat sturen, als je de gratis Google Cast plug-in hebt geïnstalleerd.

chromecast

Om het in te stellen, plug het simpelweg in een beschikbare HDMI-poort op je TV en stop de stroomkabel van de Chromecast er in. De stroomkabel gebruikt een standaard micro-USB connector, dus je kunt waarschijnlijk zelfs de USB-poort van je TV gebruiken (als deze er een heeft) om je Chromecast van stroom te voorzien. Zo niet, dan kun je de standalone voeding gebruiken.

Selecteer de juiste HDMI input op je TV om te kijken wat de Chromecast laat zien, en draai de Chromecast app op je mobiele apparaat om de installatie te voltooien.

De Chromecast zal wat informatie op het scherm laten zien waarmee je je moet identificeren om de Chrome app te kunnen benaderen, en dan zal de app een scan uitvoeren om het apparaat te vinden zodat je het voor je draadloze netwerk kunt configureren. Als dit klaar is kun je content naar je TV streamen door op de Chromecast knop te drukken in een ondersteunde app of browser.

Overal TV kijken met DVB-Logic

Het Eindhovens bedrijf DVB-Logic heeft de TVButler ontwikkeld. Dit is een USB stick die een brug vormt tussen de hardware en het TV signaal. In combinatie met de bijbehorende software kunt een computer (Windows of Linux), een NAS of een Raspberry Pi omtoveren tot een televisieserver waar alle op link DNLA gebaseerde (PC; Smartphone; Tablet en TV) direct kunnen communiceren. De TVButler wordt in een vrije USB-poort op uw apparaat aangesloten en met uw coax aansluiting verbonden. Op het apparaat waar de TVButler is aangesloten wordt programmatuur geïnstalleerd die:

1.De TVButler configureert.

2.De televisiebeelden kan ontvangen en bewaren.

3.Die informatie beschikbaar maakt voor de DNLA apparaten.

Indien het apparaat is aangesloten op een PC of NAS die 24 uur per dag beschikbaar is heeft u altijd en overal TV beelden ter beschikking en kunt u op afstand ook opnames instellen. Naast de TV beelden heeft u uiteraard ook de beschikking over de digitale radiozenders. Met andere woorden "De TVButler" is een complete TV-ontvanger. U zorgt alleen voor de PC en het scherm. Het is een ideale uitbreiding als u meer eisen stelt aan TV kijken.

Meer info: weblink http://www.dvblogic.com

De TVButler kost inclusief software € 99,=. Een extra TVButler (voor bijvoorbeeld 2 opnames tegelijkertijd) kost € 59,=

DVBLogic+TVButler

tipbulbWat is DNLA?

DNLA is een door diverse fabrikanten ontwikkelde standaard en laat televisies, mediaspelers, gameconsoles en computers van verschillende merken vlekkeloos met elkaar communiceren. Het voordeel hiervan is dat u muziek en films op allerlei apparaten afspeelt, terwijl het niet uitmaakt waar deze mediabestanden binnen uw thuisnetwerk staan opgeslagen.

Lees meer via weblinkhttp://computertotaal.nl/overige-elektronica/dlna-in-uw-thuisnetwerk-26592#ea9FkSeifZqK3wzM.99