E-Mail

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's >

E-Mail

emailklein

In dit deel gaan we verder in op o.a. e-mail en webmail.

Wat is het verschil tussen e-mail en webmail?

E-mail en webmail zijn in de basis hetzelfde. Ze handelen beiden uw digitale post af. Bij e-mail werkt u via een lokaal programma op uw computer en bij webmail maakt u gebruik van de webbrowser (Internet Explorer; Safari, Chrome ....)

Voorbeelden van lokale e-mail programma's zijn Outlook; Thunderbird; Outlook express; Apple mail .....

Als u een eigen webmail adres heeft zoals: mijn.naam@hslnet.nl kunt u op 2 manieren de elektronische post afhandelen. Via uw lokale programma (zoals Outlook) en via webmail van uw webmail-dienst.

In beide gevallen dient u te beschikken over een internet verbinding omdat op enig moment de post toch van de servers gehaald (of verstuurd) moet worden.

Naast de eigen webmail-dienst van uw provider zijn er o.a ook: Gmail.com (van Google) en Outlook.com (van Microsoft). Hierbij kunt u geheel gratis één of meerdere e-mail adressen registreren. Veel mensen gebruiken ook "hotmail.com" maar dat is inmiddels vervangen door outlook.com. Bestaande adressen met "..@hotmail.com" blijven wel gewoon werken

Webmail

Voordelen van webmail?

1.Geen installatie van een speciaal programma op uw PC of tablet.

2.Altijd en overal inloggen. (Ook in het buitenland en op een andere PC).

3.Geen extra toeters en bellen. (Standaard mail, contactpersonen en agenda).

Nadelen van webmail:

1.Bij meerdere e-mail adressen moet u steeds elk adres opnieuw openen. (Bij G-Mail en Outlook heeft u wel extra mogelijkheden).

2.Geen internet; geen e-mail. U kunt op zo'n moment ook geen oude berichten bekijken.

Let op: onderstaande uitleg is van toepassing op (bijna) alle webmaildiensten.

Voorbeelden: webmail.trined.nl; webmail.ziggo.nl; webmail.xs4all.nl et cetera ......

Hoe komt u bij uw webmail?

U logt in via link http://mijn.hslnet.nl of linkwebmail.hslnet.nl (of webmail.xs4all.nl; webmail.ziggo.nl)

Log in met uw gebruikersnaam / e-mailadres (voor.achternaam@hslnet.nl) en uw huidige wachtwoord.

LET OP, uw wachtwoord is HOOFDLETTER gevoelig!

Vervolgens klikt u op "aanmelden".

Onderstaande is alleen van toepassing op webmail van HSLnet:

Op het "dashboard", uw persoonlijke overzicht pagina, klikt u boven in de blauwe balk op de optie webmail.

Een andere optie is: rechts onder "Meest uitgevoerde taken" op de link: Webmail starten.

Info webmail

Mailveiligheid: Bescherm u zelf en.... anderen.

E-mail is niet meer weg te denken in onze moderne communicatie. Maar gebruiken we het wel goed? Lees onze tips door en zorg dat het veilig blijft.

Mail is tegenwoordig relatief veilig mits er een goed antivirus programma wordt gebruikt en u zelf persoonlijke informatie van uzelf en anderen zoveel mogelijk afschermt.

Natuurlijk zijn er hackers maar de gemiddelde virus scanner haalt die er wel uit. En ook uw mail provider kan gehackt worden. Niets is 100% zeker !!

Aan welke eigen veiligheidsvoorwaarden moet u zelf o.a. voldoen:

1.Zorg voor een sterk wachtwoord

2.Let op doorsturen van berichten waarin andere mailadressen worden genoemd. (U maakt daarmee alle adressen bekend bij derden) U weet dat Google adressen verkoopt maar u verspreidt ze nu gratis aan iemand die wellicht verkeerde intenties heeft of de mail komt op een computer van de geadresseerde die onveilig is omdat er een virus programma actief is waar de gebruiker geen weet van heeft.

3.Gebruik zoveel mogelijk BCC en niet CC als u mail naar meerdere mensen verstuurd. Zet ook nooit meerdere adressen in de AAN regel. Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen bijvoorbeeld directe familieleden die elkaars adressen toch kennen of alle bestuursleden van de vereniging. Klik voor meer info Meer uitleg over BCC en CC.

4.Open nooit bijlagen als je niet zeker bent van de herkomst. Klik ook nooit op een 'link'. Je kunt gerust op de bijlage of link gaan staan en met de R-muisknop er op klikken. Je ziet dan de afzender. Staat hier iets vreemds in (bijvoorbeeld: "ingbank.ru") stop dan meteen en gooi de mail snel naar de prullenbak. Alles wat In de map Ongewenst komt moet echt op afkomst geverifieerd worden. Twijfelt u? Gooi het dan weg.

5.Gebruik meerdere email adressen. Een 'echt privé' adres voor familie en overheids instanties. Maak een 2e en of 3e adres aan (Bijvoorbeeld Gmail of Outlook) voor commercieel gebruik. (Webwinkels; loterijen; vereniging et cetera .....)

tipbulb100% VEILIG MAILEN IS ONMOGELIJK

Realiseer je dat een vereniging met 1000 leden (en wisselende bestuursleden) door één "foutje" zomaar alle 1000 e-mail adressen 'openbaar' kan maken. Ik hoop maar dat mijn adres er dan niet bij zit!