E-Mail

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's >

E-Mail

emailklein

In dit deel gaan we verder in op o.a. e-mail en webmail.

Wat is het verschil tussen e-mail en webmail?

E-mail en webmail zijn in de basis hetzelfde. Ze handelen beiden de digitale post af. Bij e-mail werk je via een lokaal programma op de computer en bij webmail maak je gebruik van de webbrowser (Internet Explorer; Safari, Chrome ....)

Voorbeelden van lokale e-mail programma's zijn Outlook; Thunderbird; Outlook express; Apple mail .....

Als je een eigen webmail adres hebt zoals: mijn.naam@hslnet.nl kun je op 2 manieren de elektronische post afhandelen. Via een lokaal programma (zoals Outlook) en via webmail van de webmail-dienst.

In beide gevallen dien je te beschikken over een internet verbinding omdat op enig moment de post toch van de servers gehaald (of verstuurd) moet worden.

Naast de eigen webmail-dienst van de provider zijn er o.a ook: Gmail.com (van Google) en Outlook.com (van Microsoft). Hierbij kun je geheel gratis één of meerdere e-mail adressen registreren. Veel mensen gebruiken ook "hotmail.com" maar dat is inmiddels vervangen door outlook.com. Bestaande adressen met "..@hotmail.com" blijven wel gewoon werken

Webmail

Voordelen van webmail?

1.Geen installatie van een speciaal programma op de PC of tablet.

2.Altijd en overal inloggen. (Ook in het buitenland en op een andere PC).

3.Geen extra toeters en bellen. (Standaard mail, contactpersonen en agenda).

Nadelen van webmail:

1.Bij meerdere e-mail adressen moet je steeds elk adres opnieuw openen. (Bij G-Mail en Outlook heb je wel extra mogelijkheden).

2.Geen internet; geen e-mail. Je kunt op zo'n moment ook geen oude berichten bekijken.

Let op: onderstaande uitleg is van toepassing op (bijna) alle webmaildiensten.

Voorbeelden: webmail.trined.nl; webmail.ziggo.nl; webmail.xs4all.nl et cetera ......

Hoe komt je bij de webmail?

Je logt in via link http://mijn.hslnet.nl of linkwebmail.hslnet.nl (of webmail.xs4all.nl; webmail.ziggo.nl)

Log in met de gebruikersnaam / e-mailadres (voor.achternaam@hslnet.nl) en het huidige wachtwoord.

LET OP, het wachtwoord is HOOFDLETTER gevoelig!

Vervolgens klik je op "aanmelden".

Onderstaande is alleen van toepassing op webmail van HSLnet:

Op het "dashboard", een persoonlijke overzicht pagina, klik je boven in de blauwe balk op de optie webmail.

Een andere optie is: rechts onder "Meest uitgevoerde taken" op de link: Webmail starten.

Info webmail

Mailveiligheid: Bescherm je zelf en.... anderen.

E-mail is niet meer weg te denken in onze moderne communicatie. Maar gebruiken we het wel goed? Lees onze tips door en zorg dat het veilig blijft.

Mail is tegenwoordig relatief veilig mits er een goed antivirus programma wordt gebruikt en je zelf persoonlijke informatie van jezelf en anderen zoveel mogelijk afschermt.

Natuurlijk zijn er hackers maar de gemiddelde virus scanner haalt die er wel uit. En ook de mail provider kan gehackt worden. Niets is 100% zeker !!

Aan welke eigen veiligheidsvoorwaarden moet je zelf o.a. voldoen:

1.Zorg voor een sterk wachtwoord

2.Let op doorsturen van berichten waarin andere mailadressen worden genoemd. (Je maakt daarmee alle adressen bekend bij derden) Je weet dat Google adressen verkoopt maar je verspreidt ze nu gratis aan iemand die wellicht verkeerde intenties heeft of de mail komt op een computer van de geadresseerde die onveilig is omdat er een virus programma actief is waar de gebruiker geen weet van heeft.

3.Gebruik zoveel mogelijk BCC en niet CC als je mail naar meerdere mensen verstuurd. Zet ook nooit meerdere adressen in de AAN regel. Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen bijvoorbeeld directe familieleden die elkaars adressen toch kennen of alle bestuursleden van de vereniging. Klik voor meer info Meer uitleg over BCC en CC.

4.Open nooit bijlagen als je niet zeker bent van de herkomst. Klik ook nooit op een 'link'. Je kunt gerust op de bijlage of link gaan staan en met de R-muisknop er op klikken. Je ziet dan de afzender. Staat hier iets vreemds in (bijvoorbeeld: "ingbank.ru") stop dan meteen en gooi de mail snel naar de prullenbak. Alles wat In de map Ongewenst komt moet echt op afkomst geverifieerd worden. Twijfelt u? Gooi het dan weg.

5.Gebruik meerdere email adressen. Een 'echt privé' adres voor familie en overheids instanties. Maak een 2e en of 3e adres aan (Bijvoorbeeld Gmail of Outlook) voor commercieel gebruik. (Webwinkels; loterijen; vereniging et cetera .....)

tipbulb100% VEILIG MAILEN IS ONMOGELIJK

Realiseer je dat een vereniging met 1000 leden (en wisselende bestuursleden) door één "foutje" zomaar alle 1000 e-mail adressen 'openbaar' kan maken. Ik hoop maar dat mijn adres er dan niet bij zit!