Download links en woordenlijst

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Wi-Fi thema >

Download links en woordenlijst

Download links:

link InSSIDer (via Computer Idee) (gratis versie)

link Heatmap (via Ekahau) (Opgave van adresgegevens in verplicht.)

link Speedtest (Geen download maar directe internetkoppeling)

Andere mogelijk te gebruiken programma’'s:

link Netsurveyor (Windows)

link Acrylicwifi (Heatmap scanner 30 dagen test versie. (Licentie voor 1 jaar € 795,=))

link Wifi Channel Scanner (Windows 30 dagen test versie)

link WirelessNetview (Windows)

link NetStumbler (Windows)

link Netspotapp (Apple en Windows) als Heatmapper, maar betalen voor uitgebreide versie.

link KisMac (Apple OSX)

link IStumbler (Apple OSX)

link Network Signal Info (Android)

link Wifi Explorer (Android)

·Netscan (Windows App voor Phone en Win8) beperkte mogelijkheden. Alleen direct vanuit de Windows store te installeren.

link DownTester (test downloadsnelheid van echte bestanden)

Binnen het IOS platform van Apple zijn (voor zover wij weten) geen mogelijkheden om Wifi kanalen te scannen. Dit heeft Apple technisch geblokkeerd.

Tips uit externe bronnen:

link 5 mythes over wifi-snelheid onderzocht (Computertotaal november 2013)

link Zo versterk je de wifi-verbinding (Computertotaal 18 november 2014)

link Verbeter een draadloos netwerk (Computertotaal 7 mei 2015)

link Onderzoeks-rapport vergunningsvrije banden Wifi (Agentschap Telecom Februari 2015)

link Kwaliteit Wifi in woonwijken (Agentschap Telecom Maart 2015)

link Aanleg van een netwerk (Computertotaal 1 september 2015)

link 8 Tips voor het snelste internet (Computertotaal 6 januari 2016)

link Wifi voor Internet of Things (IoT) (PCM januari 2016)

link 5 onmisbare Tools voor je Wifi netwerk (Computertotaal 28 januari 2016)

link Test van 17 Wifi repeaters (Computer Totaal augustus 2016)

link Thuis je internet versnellen (Consumenten gids week 37-2016)

In februari 2016 heeft de uitgevers combinatie Reshift Digital (uitgever van onder meer Computer Totaal; PCM; Tips&Trucs en Computer Idee) een gids uitgegeven "NETWERK Optimalisatiegids" (€ 9,95). Wellicht kunt u deze nog in de boekhandel kopen. (link Klik hier voor een preview)

Bezoek ook eens de site link"Alles over draadloos internet".

Verklarende woordenlijst

· Accesspoint

Een apparaat wat een Wifi verbinding mogelijk maakt op een netwerk. Het is vaak een stekker of apparaat met een aansluiting voor UTP (internet) kabel. Die aansluiting sluit je aan op een van de poorten van de modem.

· DHCP

Bij DHCP is het principe dat toestellen in een IP-netwerk geen vast geconfigureerd IP-adres hebben, maar hun IP-adres dynamisch verkrijgen van een centraal beheerde DHCP-server. De server, welke zelf een vast IP-adres heeft, beheert hiertoe een "pool" van beschikbare IP-adressen. Na opstarten van de DHCP-server zijn die adressen vrij en kunnen ze aangevraagd worden door de toestellen op het netwerk. Door de aanvragen worden de IP-adressen toebedeeld, uiteraard in aantal beperkt tot de grootte van de pool. Het is verstandig om slechts een beperkt aantal IP adressen (bijvoorbeeld 20 of 40) in die pool toe te wijzen aan de DHCP server. Dit is voldoende voor alle draadloze apparaten die in een woonomgeving kunnen voorkomen. Vaste computers worden dan op een adres ingesteld buiten deze DHCP-reeks. Daardoor kan er intern nooit een conflict ontstaan omdat mobiele apparaten altijd in de IP-reeks van DHCP moeten zoeken.

· Extender

Wordt ook dikwijls een Wifi versterker genoemd. Een extender vergoot het draadloze bereik van de Wifi. Het is (meestal) een stekker die je in een stopcontact steekt tussen de modem en de plaats waar je wilt internetten.

De extender ontvangt het wat zwakker signaal van de modem en zendt dit evt... onder een andere netwerknaam weer uit.

· Homeplug

Ook wel powernet of powerline adapter genoemd. Een combinatie van 2 stekkers die in een stopcontact gestoken moeten worden. De ene wordt in een stopcontact in de meterkast gestoken, of in ieder geval dicht in de buurt bij de modem. De andere in de ruimte waar je wilt internetten. De homeplugs zorgen er voor dat het internetsignaal over de 240 V leidingen wordt gestuurd. De maximaal te bereiken snelheden liggen tussen de 100 en 200 Mb/s. In de praktijk zal dit vaak nog veel lager zijn. De snelheid wordt beïnvloed door de kwaliteit van het elektriciteitsnet. Zijn er veel aftakkingen dan gaat de snelheid snel omlaag. Ook de aanwezigheid van neon signaallampjes op stekkerdozen (vaak als schakelaar) heeft een negatieve invloed.

· IPTV

Internet Protocol TV. Hierbij wordt afscheidt genomen van de vertrouwde coaxkabel en gaat alle signaal via internet. Het grote voordeel is dat het zenderaanbod erg groot kan zijn. Verder heeft het de mogelijkheid van interactief. Voorbeeld hiervan is video on demand” en uitzending gemist

· Mbit/s en MB/s.

(Soms ook Mb/s en MB/s) De (draadloze) snelheid van een router wordt vaak uitgedrukt in Mbps of Mbit/s. Mbps staat voor het aantal megabits dat de router per seconde kan versturen, dit is iets anders dan het aantal MB/s. Het verschil tussen Mbit/s en MB/s zit hem in de kleine letter of grote letter b. Om het verschil aan te tonen is het van belang om te begrijpen wat het verschil is tussen een megabit (Mb) en een megabyte (MB).

Een bit is de kleinste eenheid van informatie, iets kan aan of uit staan, een bit heeft dus de waarde 0 (uit) of 1 (aan). Een bit wordt aangeduid met een kleine letter b. Een byte is het kleinste adresseerbare stukje geheugen in een elektrisch apparaat. Een byte is opgebouwd uit acht bits en wordt aangeduid met een grote letter B.

Als je het aantal Mbp/s door 8 (10) deelt krijg je de theoretische maximale draadloze snelheid in MB per seconde. Zo heeft een router met 1300 Mbp/s een maximale draadloze snelheid van 162,5 MB per seconde. Het verwarrende is dat alle chips/processor-capaciteiten, bestandsgrootten, geheugengrootten, etc.. in bytes vermeld worden en de internet/communicatie/overdracht-snelheid in bits.

· Modem

Apparaat dat het signaal wat binnenkomt omzet in een signaal wat geschikt is voor het netwerk.

· Router

Vaak gecombineerd met een modem. Maakt het mogelijk om met meerdere PC'’s e.d. gebruik te maken van 1 internet aansluiting

· Rssi

RSSI staat voor Received Signal Strength Indicator. Zoals het woord al zegt is dit een indicatie voor hoe sterk een signaal ontvangen wordt. Iedere fabrikant van netwerk adapters staat echter vrij om hier een eigen interpretatie aan te geven. Bij de ene fabrikant is de schaalverdeling van 1 tot 10, terwijl dat bij een andere van 1 tot 100 is bijvoorbeeld. Hierdoor krijg je nou niet echt een goed beeld van hoe goed de signaalkwaliteit is. Bij analyse programma's zoals INSSider en Heatmapper wordt altijd de schaalverdeling van 100 toegepast. Kort gezegd: -35 dBm is beter dan -97 dBm, het is een sterker signaal. Het is een kleinere verzwakking t.o.v. het referentiesignaal van 1mW. Een negatieve dB-waarde geeft een verzwakking aan. 0 dBm is geen verzwakking, -20 dBm is een grotere verzwakking dan -10 dBm.

· SNR

Signal To Noise Ratio. (Signaal Ruis verhouding). Hiermee wordt de voor Wifi "zichtbare" ruis uitgedrukt. De waarde varieert tussen 0db en 100db. Hoe hoger hoe beter, Let op. in tegenstelling tot Rssi is dit GEEN negatieve waarde. SNR is nagenoeg niet te beïnvloeden door de omgeving en is afhankelijk van de kwaliteit van het signaal. Is dus de modem kwaliteit. Een grote afstand tot het modem geeft altijd een lagere SNR waarde.

· Switch

Apparaat waarmee het aantal poorten van een router uitgebreid kunnen worden.

· UTP

Unshielded Twisted Pair kabel

Aanduiding voor het type kabel waarmee een bekabelde verbinding gemaakt kan worden. Unshielded wil zeggen: zonder afscherming. Twisted dat de aders in paren om elkaar getwist zijn. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor storing van buitenaf. Met een code wordt aangegeven waarvoor de kabel geschikt is: Veel voorkomende aanduidingen zijn CAT 5, CAT 5e en CAT 6. Voor thuisgebruik is CAT 5e gangbaar en meer dan voldoende. Hiermee kunnen snelheden van 1 Gb/s (= 1000 Mb/s) bereikt worden.

· WPS

(Wifi Protected Set-up). Is een eenvoudige manier om meerdere Wifi apparaten met elkaar te verbinden. Het is ook een potentiële hackers ingang. Wij adviseren daarom om dit in het modem uit te schakelen als de WPS apparaten zijn ingesteld.