Decoders

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > TV-diensten >

Decoders

Wat zijn decoders en waarom gebruiken we een decoder?

Een decoder is een apparaat dat ervoor zorgt dat je digitale tv-zenders kunt ontvangen en bekijken op je televisie. Met digitale televisie krijg je een signaal in huis dat bestaat uit enen en nullen. Dat is anders dan met analoge televisie, dat kabelbedrijven ook nog aanbieden. In een decoder zit een digitale tuner die in staat is om de stroom van enen en nullen om te zetten naar beeld. Daarnaast kan de decoder - vaak met behulp van een smartcard - uitlezen welke zenders in jouw abonnement zitten.

Er zijn verschillende technieken voor digitale televisie met elk een eigen type decoder. Deze decoders zijn niet uitwisselbaar.

logo-dvb-c

DVB-C decoder voor digitale televisie via de kabel (b.v. bij Caiway of Ziggo)

DVB-T decoder voor digitale televisie via de ether (b.v. bij KPN Digitenne)

DVB-S decoder voor digitale televisie via de satelliet (bij Canal Digitaal)

IPTV decoder voor digitale televisie via ADSL/VDSL/glasvezel (KPN Interactieve TV of Tele2)

Sommige decoders zijn ook geschikt voor ontvangst van HighDefinition(HD) zenders, naast de gewone StandardDefinition (SD) zenders. Daarnaast zijn er decoders waarmee je kunt opnemen. Zulke decoders hebben een harde schijf ingebouwd en worden ook wel Personal Video Recorder genoemd. Nog een verschil tussen decoders is de mogelijkheid om met interactieve te werken: niet elke decoder is daarvoor geschikt.

In onderstaande bijlagen is veel informatie te vinden over verschillende Humax en Samsung decoders.

link 201310 Consumentenbond de beste decoder.pdf (100 kB)

link 201310 Consumentenbond test decoders Samsung.pdf (200 kB)

link 201310 Consumentenbond test decoders Humax high end.pdf (200 kB)

link 201310 Consumentenbond test decoders Humax low end.pdf (200 kB)