De gebruikte technieken

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > TV-diensten >

De gebruikte technieken

De verschillende technieken die gebruikt worden

Multicast (DVB-C en IPTV)

Multicasting laat groepen van willekeurige grootte toe te communiceren over een netwerk via een enkele transmissie door de bron. Men kan gecontroleerd data versturen naar een aantal (maar niet noodzakelijk alle) gebruikers. Hierdoor worden bijvoorbeeld televisie-uitzendingen via internet haalbaar vanuit een bron die zelf weinig bandbreedte ter beschikking heeft (men kan dus vanuit huis of met een beperkt budget zenden). Ook de verspreiding van andere soorten webvideo of software verloopt efficiënter via multicast. Gebruikers moeten zich inschrijven, abonnement, op een multicastgroep om de datapakketten die hiernaar verzonden worden, te kunnen ontvangen.

TV-Historie5

Een Multicast van één enkele bron naar een geselecteerde groep hosts

Video on Demand

Video on demand (VOD), video op aanvraag of video op verzoek of video op afroep is een netwerkdienst die een gebruiker toelaat om, op het moment dat hij dit wil, video te bekijken. Een VOD-systeem is vaak onderdeel van interactieve televisie.

We onderscheiden twee systemen:

'streaming', waarbij men al kan beginnen te kijken terwijl de video over het netwerk wordt verzonden,

'download', waarbij het volledig programma eerst naar een set-settopbox wordt gedownload voor men begint met kijken.

De systemen laten de gebruiker in de regel toe om de video te pauzeren, door te spoelen of terug te spoelen en te vertragen en bieden dus verschillende mogelijkheden die men ook bij de traditionele videorecorder VCR had. Nieuwe functionaliteiten zijn: verspringen naar een voorgaand of verder liggend beeld en de voordelen van digitale wijze van distributie en opslag. Providers bieden doorgaans via hun VOD-platform films en recente televisieprogramma's aan.

Subscription Video On Demand (SVOD) is onbeperkte VOD voor een vaste prijs per maand.

Ook via het internet kan video on demand bekeken worden. Via de websites van de grootste tv-kanalen, b.v. NPO en RTL, zijn vaak , al dan niet tegen betaling, afleveringen van series of films te bekijken. SVOD via internet wordt b.v. aangeboden door Netflix, RTL Nederland / Videoland, Pathé Thuis.

NLZiet

Via deze website (nlziet.nl) kunt u alle programma's van NPO; RTL en SBS tegen een maandelijks bedrag terugkijken.

En............ZONDER RECLAME.

Uitzending Gemist

Uitzending Gemist is de gratis Video on Demand service van de Nederlandse Publieke Omroep. Het biedt de mogelijkheid eerder uitgezonden televisieprogramma's alsnog of opnieuw te kijken. Op de website worden bijna 20.000 uitzendingen aangeboden. Let op: Sommige uitzendingen worden in verband met 'rechten van derden' hier nooit aangeboden.

TV-Historie6

De site van "Uitzendinggemist.nl" bevat de tv-programma's die uitgezonden zijn op de publieke omroep: dus de programma's van NPO 1, 2 en 3 en de audio-casts van de nationale publieke radiozenders Radio1 - Radio6.

Ook vormen de kanalen van Nederland 24 met een aantal 'internet-only'-themakanalen. De website bevat in principe alleen de eigen producties die permanent beschikbaar blijven. Daarnaast worden soms gekochte programma's tijdelijk beschikbaar gesteld via de portal.

HbbTV

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een technologie die omroepdiensten combineert met diensten die via internet worden aangeboden.

Via het omroepsignaal worden extra gegevens meegezonden die door het televisietoestel of de decoder gecombineerd worden met gegevens van internet.

Voorbeelden van mogelijkheden van HbbTV zijn:

Uitgebreide teletekst met grafieken, foto's en filmpjes;

Mediatheek voor video op aanvraag, zoals uitzending gemist;

Elektronische programmagids met mogelijkheid om gemiste programma's te bekijken;

Het stemmen op kandidaten van een zangwedstrijd (televoting).

Om HbbTV te kunnen gebruiken moet het televisietoestel of de decoder hiervoor geschikt zijn. Dit is niet bij alle internet vaardige apparaten het geval. Ook dient de tv-aanbieder, zoals een kabelmaatschappij, het signaal door te geven.

HbbTV is bij de HSLnet providers beschikbaar bij NPO 1, 2 en 3, SBS6 HD, Veronica HD, Net5 HD, ARD, ZDF en WDR!

STORING IN UW ONTVANGST

Storing door interferentie ontstaat doordat draadloze signalen soms op dezelfde frequentie werken als signalen in de kabel.

Voorbeelden zijn het signaal van zendmasten voor digitale ethertelevisie (Digitenne), digitale etherradio (DAB+) of het 4G signaal tussen zendmast en mobiele telefoon. Deze storing kan optreden wanneer u niet goed geïsoleerde aansluitmaterialen zoals kabels, stekkers, splitters of wandcontactdozen gebruikt. Het draadloze signaal van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon en het signaal via uw kabel vermengen zich dan met elkaar. Dit kan blokken of strepen in uw beeld veroorzaken. Zorg daarom altijd voor goed afgeschermd materiaal bij het aansluiten van uw TV. Met goede materialen is het netwerk in uw huis beter beschermd tegen deze stoorzenders en kunt u optimaal genieten van de hoge beeldkwaliteit die de glasvezelkabel u biedt.

Dus nogmaals: Gebruik goede connectoren (metaal) en goed afgeschermde coax kabel

Zie ook onze pagina over link kabels en stekkers

Voor de samenstelling van de artikelen "TV Historie" en "Het nieuwe TV kijken" hebben we mede gebruikt gemaakt van onderstaande bronnen:

weblink https://nl.wikipedia.org/ ; http://www.consumentenbond.nl/tv-providers/ ; http://www.digitaaltvkijken.nl/ ; https://www.digitenne.nl/ http://www.kabelkeur.nl/ ; http://www.hbbtv.org/ ; http://www.npo.nl/uitzending-gemist/