Bescherm je eigen privacy!

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > Veilgheid en beveiliging >

Bescherm je eigen privacy!

Nieuwe Europese Privicay wetgeving!

Recht op ‘dataportabiliteit’

Per 25 mei 2018 geldt de algemene verordening gegevens-bescherming (AVG). Na verscheidene herzieningen binnen de Europese instellingen is de AVG op 25 mei 2016 in werking getreden. Lidstaten hebben nu nog 2 jaar, dus tot mei 2018, de tijd om volledig aan de verordening te voldoen (implementatietermijn).

Er is dan nog maar één privacywet in de hele EU. Nu hebben de lidstaten nog hun eigen nationale wetten, gebaseerd op de Europese privacyrichtlijn uit 1995. Door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) krijgen mensen meer mogelijkheden om voor zichzelf op te komen bij de verwerking van hun gegevens. Hun privacyrechten worden namelijk versterkt en uitgebreid. Met de nieuwe Europese verordening voor privacy en elektronische communicatie zet de EU belangrijke stappen tegen data graaiers en internetgiganten.

In de AVG staat bijvoorbeeld een speciaal artikel over toestemming. Hierin staat wat de voorwaarden zijn voor organisaties om geldige toestemming te krijgen van mensen om hun persoonsgegevens te verwerken. Zo moeten organisaties kunnen bewijzen dat zij geldige toestemming hebben gekregen en moet het voor mensen net zo makkelijk zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven. Naast versterking van de bestaande rechten krijgen mensen door de AVG een aantal aanvullende rechten. Zij hebben al het recht om een organisatie te vragen hun persoonsgegevens te verwijderen. Straks kunnen zij daarnaast eisen dat de organisatie de verwijdering doorgeeft aan alle andere organisaties die deze gegevens van deze organisatie hebben gekregen.

Ook hebben mensen straks (onder bepaalde voorwaarden) het recht om van de organisatie hun persoonsgegevens in een standaardformaat te ontvangen. Zo kunnen zij hun gegevens makkelijk doorgeven aan een andere leve-rancier van dezelfde soort dienst. Bijvoorbeeld als zij zich willen uitschrijven bij de ene sociale netwerksite en zich inschrijven bij een andere. Dit wordt het recht op dataportabiliteit genoemd. Zij kunnen zelfs eisen dat de organisatie hun persoonsgegevens direct doorstuurt aan de nieuwe dienstverlener, als dat (technisch) mogelijk is.

Lees hier meer over deze nieuwe wetgeving

De tips voor een betere veiligheid!

1.Wachtwoorden.

2.Houd je apparaten veilig.

3.Kies alternatieve browsers en e-mail software.

4.Denk aan je privacy. (= jouw gegevens op internet).

5.Bewaak je Google gegevens en schoon ze op.

6.Volg nieuwsberichten over online hacks. (Jouw account kan ook buit gemaakt zijn)

7.Kies voor een VPN provider

Wachtwoorden en wachtwoord beheer

Zorg voor goede wachtwoorden.

De belangrijkste richtlijn die wij u kunnen meegeven is:

GEBRUIK NOOIT HETZELFDE WACHTWOORD OP MEERDERE SITES!

Moeilijk hé. Hoe onthoud ik het allemaal!

Gebruik daarom speciale programma's die het wachtwoord beheer voor u doen. U hoeft dan meestal maar één wachtwoord te onthouden om toch eenvoudig in te kunnen inloggen op websites of in uw mail programma's. Meestal kunt u in die programma's ook uw pincodes en BSN nummer opslaan alsmede licentienummers van Software en verzekering-gegevens.

Zorg dat het wachtwoord geen samenvoeging is van namen of data die bij anderen bekend zijn, maar gebruik een wachtwoordzin die gemakkelijk is te onthouden. Ook geen woord uit het woordenboek.

Voorbeeld: "Mijn kinderen heten Arianne Thomas en Jordy". Het wachtwoord wordt dan MkhAT&J. (Van ieder woord de eerste letter). Je hebt hiermee Hoofdletters, kleine letters en vreemde tekens. Dit soort zinnen die gemakkelijk te onthouden zijn kunnen op veel vlakken verzonnen worden. Zoals:

Wij zijn getrouwd in Heeze in 1985. (Wzg@Hi1985) in plaats van "in" gebruiken we @.

Ik woon in Heeze in de Kapelstraat nummer 12 (IwiHidK#12) in plaats van nummer gebruiken we #.

Je kunt ook een "E" vervangen door de 3 (omgekeerde E) of een "a" door @.

Er is een speciale website die ons ervan moet doordringen dat een wachtwoord belangrijk is en ons helpt met tips.

weblink2 http://wachtwoordbewust.nl. Op deze site worden cijfers en feiten gepubliceerd met betrekking tot wachtwoorden.

Ook hier wordt weer aangetoond dat bijna 50% van de Nederlanders gemiddeld maar met 3-4 wachtwoorden werkt.

Als u het doorleest zult u waarschijnlijk ook tot de conclusie komen: "Dat doe ik dus ook fout"

Heb je ook een schriftje met alle wachtwoorden: "Da's dom" Je moet ook daarin al een bepaalde encryptie toepassen die niet snel herkenbaar is. De meeste mensen vinden dit te moeilijk en schrijven het wachtwoord "open en bloot" neer. Soms met de toevoeging van één of meerdere extra letter(s) of cijfer(s) maar dat maakt het voor de gebruiker ook niet handiger.

Wij zijn ervan overtuigd dat bovengenoemde site u veel meer en betere info kan geven dan onze korte basis tip hierboven.

De belangrijkste TIPS om je apparaten veilig te houden

Onderstaande melding wil je toch niet op je PC; laptop; tablet of telefoon ontvangen?

ransomeware

Zo kun je wellicht hacks voorkomen

1.Zorg dat een apparaat altijd via een code toegankelijk is. (Goed wachtwoord of pincode) Ook een vaste PC thuis. Deze kan ook gestolen worden!

2.Zorg dat het besturingssysteem altijd van de meest recente versie is.

3.Zorg dat alle apps zijn bijgewerkt en download deze alleen via de officiële app winkels (Windows Store; Android of Apple).

4.Zorg dat het apparaat bij verlies of diefstal op afstand geblokkeerd kan worden.

5.Geef apps niet automatisch toestemming om bepaalde functies te gebruiken. (Zoals locaties en contactpersonen). Denk goed na over het doel van die toestemming.

6.Installeer een antivirus scanner.

7.Ben voorzichtig met openbare Wi-Fi netwerken.

8.Een mobieltje beveiligen? (Lees deze tips) of Lees hier meer over de beveiliging van mobieltjes.

Kies alternatieve browsers en e-mail software.

Iedereen die op internet rondsnuffelt weet inmiddels dat Google, Microsoft en vele anderen volop meekijken. Bent u op zoek geweest naar een vakantiehuisje dan kun je er bijna gif op innemen dat je op korte termijn aanbiedingen op dit vlak kunt ontvangen. Van Google is bekend dat er ongeveer 40 servers meedraaien die allerlei gegevens opslaan. Logisch ook want het verdien model van deze giganten zit in de verkoop van data. Ofwel uw gegevens en uw activiteiten.

Maar u kunt zonder de Microsoft en Google zoekmachines.

Dit zijn enkele alternatieven:

1.Gebruik een andere zoekmachine. Er zijn een aantal zoekmachines die uw privacy respecteren terwijl u aan het websurfen bent. Een voorbeeld is weblink2www.startpage.com en weblink2www.duckduckgo.com, Dit zijn zoekmachines die uw ip-adres niet opslaan en geen tracking-cookies op uw machine achterlaten. Meer weten over privacyvriendelijke zoekmachines? Ga naar https://toolbox.bof.nl/playlist/veiligbrowsen/3.

2.Installeer een add-on om cookies te weren. Er bestaan verschillende add-ons om advertenties en trackers tegen te houden. Voor een overzicht: https://toolbox.bof.nl/overzicht/categorie/browsers.

3.Ruil WhatsApp in voor een privacyvriendelijk alternatief. Dat kan! Bekijk het overzicht op weblink2https://toolbox.bof.nl/adviezen/whatsapp-alternatief.

Wat kunt u nog meer doen om uw privacy te beschermen? Bits of Freedom, verdediger van digitale burgerrechten, heeft een site vol handige tips: weblink2https://toolbox.bof.nl/overzicht

100% veilig e-mailen?  Ja het kan door zeer goede encryptie. Belangrijk is dat zowel de afzender als de ontvanger gebruik maken van dezelfde software. Ook uw contactpersonen staan in een veilige omgeving. Meer weten?  Kijk op: weblink2https://protonmail.com/

Denk aan je Privacy en die van je contactpersonen !

Als je iets op internet plaatst, moet je ervan uitgaan dat een bericht, filmpje en foto tot in lengte van dagen beschikbaar zal zijn, zelfs als je het later verwijdert.

Alles wordt opgeslagen. Niet zelden maken mensen zich voor langere tijd volstrekt belachelijk of ongeloofwaardig omdat ze vanuit woede, onder invloed of zeer geëmotioneerd iets hebben gedeeld of omdat ze zich op het verkeerde been hebben laten zetten door een grap of hoax. Kortom: haal eerst rustig adem, denk goed na en check alle feiten voordat je iets deelt.

Bescherming en privacy!

Facebook, Twitter, Google+ en Instagram het zijn nog maar enkele namen maar delen via social media is gevaarlijk. Maar dit delen kan ook ongewild gebeuren omdat je PC of smartphone besmet is geraakt met malware of een virus.

Wist u trouwens dat bijvoorbeeld Facebook een "reausachtig" geheugen heeft. Het bewaard echt alle jouw acties en zoekopdrachten. Opschonen van de browser help niet. Je kunt wel al je activiteiten inzien in je logboek. Kijk maar eens bij "zoeken" zodat je kunt zien naar wie je in het verleden gezocht hebt. En we praten niet over het verleden van de laatste maanden maar over het verlden van "vele jaren". Beangstigend of niet?

Ditzelfde verhaal geldt ook voor Google. Zie hieronder de tips: "Bewaak je Google gegevens....". Via filters kun je naar bepaalde gegevens zoeken, zelfs jaren terug. En natuurlijk hebben ze Google Maps waar je via de wereldkaart precies kunt zien waar je geweest bent. Waarom is zoveel van Google "gratis". De data (jouw gegevens !) dat is hun verdienmodel. De meeste Youtube filmpjes beginnen voortaan met reclame. Ook dat laten we allemaal gebeuren.

Voorkomen is in dit geval echt veel beter dan genezen. Zet vanaf het eerste begin je instellingen zo veilig mogelijk. Het is van groot belang dat je écht al je apparaten beveiligt. Hiermee voorkom je tevens dat je identiteit lekt of transacties worden onderschept.

Kijk daarnaast regelmatig naar de privacy-instellingen van bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn en andere social media accounts. Hiermee kun je o.a. bepalen met wie je iets deelt. Ben selectief! Een dwaze vakantiefoto is niet interessant voor mensen die je niet kent maar kan wel het verschil maken tussen wel of niet worden uitgenodigd voor een sollicitatie.

Gebruik zoveel mogelijk BCC in e-mail berichten om niet al uw contacten aan iedereen bekend te maken. (link Zie het artikel over e-mail veiligheid)

Wil je jezelf promoten?

Alles wat je deelt of door anderen over jou online geplaatst wordt, komt uiteindelijk in je digitale cv terecht. Scheldpartijen, leugenachtige beweringen of controversiële meningen kunnen op zeker moment een flinke deuk in je reputatie bezorgen.

Wees bescheiden en probeer een positieve bijdrage te leveren zodat je het belangrijkste – namelijk "jezelf" – verder helpt.

Hoe dat uitpakt, kun je ontdekken door te kijken naar wat boven komt als je op je eigen naam zoekt bij Google of de zoekfunctie van bijvoorbeeld Twitter, Facebook of LinkedIn.

Bevatten de ongewenste zoekresultaten links naar dingen die je zelf geplaatst hebt? Dan heb je de mogelijkheid om deze content zelf de verwijderen en daarmee de resultaten op te schonen. Is het afkomstig van anderen, dan kun je hier misschien actie op ondernemen.

Het is mogelijk om voor zoekresultaten die ontoereikend, irrelevant of buitensporig zijn een verwijderingsverzoek in te dienen.

Meer weten over veilig online netwerken? Je leest het in het dossier 'Netwerken'.

Cookies en Privacy.

Alle landen hebben wel bepaalde voorschriften voor web beheerders waaraan hun site moet voldoen.

Daarom moet u op websites altijd akkoord gaan met het accepteren van cookies. Als u bestellingen doet bij een webwinkel moet u ook altijd akkoord gaan met de "voorwaarden".

We klikken gemakkelijk op ja zonder één letter van de vele pagina's door te lezen, maar dat websites dit niet altijd volgens de regels doen kunnen we lezen in dit artikel uit PCM (Personal Computer Magazin).

Bewaak je Google gegevens en schoon ze op.

Voorkom dat Google de inhoud van al uw Gmails, Google-zoekopdrachten, YouTube-kijkgeschiedenis en advertentie-klikgedrag samenvoegt en gebruikt om er zoekresultaten en advertenties op af te stemmen?

Ga hiervoor naar weblink2 https://myaccount.google.com en log in. Mocht u Gmail open hebben staan, dan kunt u deze pagina ook bereiken door boven in uw scherm te klikken op Account. Er verschijnt dan automatisch een nieuwe tab waarin de accountinstellingen te zien zijn. Klik daar op GA NAAR MIJN ACTIVITEIT. Er opent nu een tab met dezelfde titel. Blijf bovenaan de pagina. Zoek onder Web- en app-activiteit naar de optie "Inclusief Chrome-browse geschiedenis en activiteit op websites in apps die gebruikmaken van Google-services".

Schakel deze optie uit door het kruisje in het keuzevakje weg te halen.

Zie onderstaande schermen.

Deactiveer Google functies

Deactiveer Google functies2

Als u alles goed heeft gedaan staat na de aanpassingen het schuifknopje Web- en app-activiteit naar links en is het vakje "inclusief chrome...." leeg.

Je kunt wel eens verder door deze pagina's snuffelen waardoor je meer inzicht krijgt in de gegevens die Google allemaal van jou bijhoudt.

Vergeetrecht !

Een uitspraak van het Hof van Justitie bevestigt het recht van iedere Europese burger om online vergeten te worden. Alleen gaat dit in tegen de techniek van het internet, dat nooit iets echt vergeet. Hoe werkt het vergeetrecht nu precies? weblink2 Je kunt er hier meer over lezen. Ook is er een website die je kan helpen met dit soort verzoeken. Alleen komt meteen weer de vraag boven drijven "Hoe betrouwbaar is zo'n help site".

Online hacks

Van tijd tot tijd komt er informatie vrij dat bepaalde online diensten ook het slachtoffer zijn geworden van "aanvallen".

Let wel: Bij die online diensten zoals Yahoo en Facebook staan ook onze gegevens inclusief wachtwoorden opgeslagen. Is zo'n site gehackt dan is het zeer verstandig om op meer plekken die links hebben met deze site uw wachtwoorden te wijzigen

weblink2 Lees hier meer over de risico's.

Eigen veiligheid onder controle?  Maar hoe zit het met anderen?

Op 3 april 2017 verscheen onderstaand persbericht:

PostcodeLoterijHack

Miljoenen Nederlanders "kunnen" gedupeerd worden omdat ZEER PERSOONLIJKE GEGEVENS (bankrekening; NAW gegevens en wachtwoorden) in handen kunnen vallen van criminelen die daarmee maar één bedoeling hebben. GELD VERDIENEN. Ze verzinnen wel weer iets om jou om de tuin te leiden.

En dat alleen maar omdat "ANDEREN" niet zorgvuldig omgaan met de in hun bezit zijnde gegevens.

Heb jij voor de website van de postcodeloterij hetzelfde e-mail adres en hetzelfde wachtwoord in gebruik dan op andere websites?

Onderneem dan snel actie en ga deze gegevens op voorhand maar vast wijzigen.

Wat doe je met een oude PC of Harddisk?

Je hebt een PC vervangen of een oude kleinere harddisk maar hier staat nog informatie op.

Eenvoudig formatteren is NIET de goede oplossing want daarmee valt voor kenners toch nog informatie terug te halen.

Een oplossing is de harddisk demonteren en deze openen en de metalen schijven verwijderen. Deze daarna met een slijptol of hamer verder beschadigen zodat ze niet meer uit te lezen zijn.

Een 2e oplossing is met de gratis tool van CCleaner. Zoek in het programma als dit opgestart is naar Drive Wiper en start dit op. Vink de juiste drive aan en zorg dat je kiest voor "Entire drive" zodat de gehele schijf wordt overschreven met willekeurige data. Er zijn enkele keuze mogelijkheden voor wat betreft de intensiteit van het overschrijven. De optie met de meeste overschrijvingen is het veiligst maar neemt al snel enkele uren in beslag. (Dit is alleen voor politie informatie; rechtbanken en dergelijke van toepassing).

Belangrijke websites over veiligheid op internet

Op onderstaande websites vindt je algemene en diepgaande informatie over veiligheid op internet:

https://veiliginternetten.nl/

Site met veel informatie over veilig internetten

https://www.fraudehelpdesk.nl/

Publiceert erg veel over fraude op internet.

https://www.alertonline.nl/

Algemene site over veiligheid op internet

https://virustotal.com/nl/

Hier kun je controleren of koppelingen (links) veilig zijn.

https://toolbox.bof.nl/

Hét adres voor al je vragen over privacy, vrijheid en veiligheid online.

https://vpndiensten.nl/

Heel veel informatie over VPN diensten

https://www.vpngids.nl/

Alles over VPN, internet privacy en internet security

https://wachtwoordbewust.nl

Goede informatie over wachtwoordbeheer.

https://www.nomoreransom.org/nl/

Site over Ransomware. Bent u gehackt lees dan hier in ieder geval verder.

https://myaccount.google.com

Hier kun je veel instellingen aanpassen m.b.t. de gegevens die Google bewaart.

https://haveibeenpwned.com

Veilige site waar je met je email-adres kunt kijken of je wachtwoord al ergens gejat is.

https://forget.me/

Webiste die je helpt met "vergeet me" verzoeken om bepaalde informatie op internet van jezelf te laten verwijderen. (Het vergeetrecht)