Basis begrippen bij E-mail

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > E-Mail >

Basis begrippen bij E-mail

Een beetje techniek uitgelegd.

Eerst een basis uitleg over de protocollen die gebruikt worden bij het versturen en ontvangen van mail.

U kunt uw mail op verschillende manieren benaderen: met een POP3 account of met IMAP of via Webmail. Als u uw email op meerdere apparaten wilt kunnen lezen (bijvoorbeeld op de PC en op een tablet of telefoon), dan kunt u het beste IMAP gebruiken. Leest u uw email alleen op een computer dan voldoet POP3 heel goed.

Kiest u voor POP3 dan wordt alle mail bij de server opgehaald en opgeslagen op uw computer, meestal wordt het daarna automatisch van de server verwijderd.

Als u voor IMAP kiest, dan blijft alle mail op de server staan. Als u op “delete” of “verwijder” klikt komt het eerst nog in de “prullenmand”. De server houdt voor u bij wat er met een bericht gebeurt, bijvoorbeeld dat het gelezen is.

Met vrijwel elk mailprogramma kunt u zelf instellen hoe de mail afgehandeld moet worden.

POP 3

IMAP en Webmail

VOORDELEN

Eenmaal binnengehaalde mail kunt u ook offline (zonder internetverbinding) lezen.

Binnengehaalde mail neemt geen ruimte meer in op de server

De mail kan vanaf meerdere werkplekken tegelijk worden gelezen.

De server houdt bij of een bericht aangemerkt moet worden als gelezen, gearchiveerd (in mappen) of verwijderd.

Als u een nieuwe PC in gebruik neemt (of uw huidige PC opnieuw installeert) hoeft u de mails niet meer over te zetten.

Als u even niet de beschikking heeft over uw computer of e-mailprogramma kunt u terugvallen op de webmail omgeving. Hier heeft u de beschikking over alle mails die u ook in uw e-mailprogramma ziet staan.

NADELEN

U moet kiezen of uw mail direct verwijderd wordt na lezen of dat dit moet gebeuren na bijvoorbeeld 3 dagen.

Eventueel kiest u voor de optie van de server verwijderen - na definitief verwijderen uit de “prullenbak”

Indien u een mail gelezen hebt, wordt dat niet geregistreerd, zodat uw mail op verschillende plaatsen als ongelezen aangemerkt is.

Of, bij direct verwijderen van de server: De mail die u ophaalt op uw computer kunt u niet meer ophalen op bijvoorbeeld uw smartphone of Tablet-computer

De mailbox op de mailserver kan te groot worden qua omvang.

Continu een verbinding nodig om alle mail te kunnen lezen (meeste computers maken tegenwoordig wel een lokale kopie van de reeds opgehaalde mail, maar de iPhone bijvoorbeeld alleen van de laatste 50). Met de huidige breedbandverbindingen (kabel/glasvezel en zelfs G3) is dit geen probleem meer.

Het komt voor dat het lastiger is om een IMAP account in te stellen in uw e-mailprogramma.

Bij een storing in de mail-software op uw pc kunt u het account verwijderen en opnieuw toevoegen zonder mailtjes te verliezen

Via de webmail interface of de zelf-service pagina kunt u uw wachtwoord beheren of een automatisch antwoord instellen.

Ons advies

Tenzij u maar een computer gebruikt, raden wij het gebruik van IMAP en/of Webmail aan. Het is steeds gebruikelijker om op meerdere werkplekken en apparaten (denk aan smartphones) de mail te behandelen. POP3 is hier veel minder geschikt voor, IMAP wel.

tipbulbRUIM UW MAILBOX OP TIJD OP !!

U heeft een maximum aan opslag-ruimte van uw provider gekregen. Bij gebruik van webmail en bij IMAP is het belangrijk dat oude e-mail wordt opgeruimd. Als dit niet gebeurt loopt uw mailbox vol. U kunt dan geen nieuwe mail meer ontvangen en verzenden, totdat uw mailbox is opgeruimd. Let ook op dat u de verzonden items op schoont en uw prullenbak leeg maakt.

Beveiligd ontvangen en beveiligd verzenden.

De meeste mail programma's hebben instellings-mogelijkheden voor beveiligd ontvangen en versturen. Meestal zijn dit geavanceerde instellingen.

De begrippen die hierbij gebruikt worden zijn: Poortnummer; SSL (=Secure Socket Layer) en TLS (=Transport Layer Security).

STARTTLS is ook een begrip dat je tegen kunt komen. Hierbij wordt een extra (ingebouwd) commando toegevoegd dat probeert via een beveiligde verbinding contact te maken. Als dit niet lukt wordt automatisch over geschakeld op 'onbeveiligd'.

Om een veilige verbinding tot stand te brengen wordt een privaat en een publiek certificaat gebruikt. We gaan hier alleen in op het publieke certificaat. U komt namelijk met dit certificaat in aanraking zodra u een veilige verbinding maakt. De certificaten, die de veiligheid garanderen, worden gemaakt door de server-beheerders zelf. Het ondertekenen van deze certificaten kan men zelf doen of door een erkende autoriteit laten uitvoeren. Dit heeft geen invloed op de veiligheid van het certificaat. De certificaten worden uitgegeven door de CA (Certificaat Autoriteit).

Het is erg vervelend om telkens zelf te kijken of een certificaat wel ondertekend is door een CA. Uw programma's en/of besturingssysteem controleert op de achtergrond voor u of de certificaten ondertekend zijn door erkende autoriteiten. Zo niet, krijgt u een waarschuwing. U dient hiervoor wel de juiste gegevens in te voeren die door uw e-mail provider verstrekt worden.

Het poortnummer is de communicatie poort op het modem dat specifiek in combinatie met het certificaat gebruikt wordt.

Veel voorkomende combinaties zijn:

Veilige opties

Onveilige opties

POP3 poort 110 met StartTLS

POP3 poort 110 zonder StartTLS

IMAP poort 143 met StartTLS

IMAP poort 143 zonder StartTLS

IMAP poort 993 met SSL/TLS

SMTP poort 25 of 587 met StartTLS

SMTP poort 25 of 587 zonder StartTLS

Bij de onveilige opties worden uw gebruikersnaam en wachtwoord en alle emails onbeveiligd via het internet verstuurd.

Voor het instellen van uw email-programma kunt u de volgende voorkeur-instellingen gebruiken.

Inkomend

Uitgaand

Protocol

POP3 of IMAP

n.v.t. (SMTP)

Servernaam

mail.hslnet.nl

smtp.hslnet.nl

Gebruikersnaam

vrltrs.achternaam.hslnet.nl Let op! De gebruikersnaam is uw account-naam, dus niet een e-mailadres en ook niet een van de aliassen! Deze bevat een "." en geen @!

Wachtwoord

Wordt apart verstrekt

Poort

995 of 993

465

Beveiliging

SSL

SSL

Extra

n.v.t.

Aanmelden voor versturen: Ja

In link hoofdstuk Mail programma's en instellingen vindt u voor veel voorkomende programma's een uitgebreide handleiding