Aansluit schema met componenten

Navigatie:>  Welkom op onze help pagina's > START gids >

Aansluit schema met componenten

In onderstaand schema vind je een overzicht hoe de 3 verschillende diensten TV, Internet en Telefoon worden aangesloten op het glasvezelmodem. In de volgende hoofdstukken worden de afzonderlijke diensten nader toegelicht.

Aansluitschema

Al onze diensten komen via het glasvezel modem de woning binnen. Afhankelijk van welke diensten je afneemt heb je verschillende soorten bekabeling en aansluit materiaal nodig. Wij raden je aan om gebruik te maken van kwalitatief goede bekabeling. Hiermee voorkom je dat je last hebt van storingen of kwaliteitsverlies. Let hierbij op dat de kabels dik genoeg zijn en dat de connectoren goed in de aansluitingen passen. Probeer de kabels altijd op maat te kopen en vervang kabels en aansluit materiaal wanneer deze beschadigd of verouderd zijn. Storingen worden meestal veroorzaakt door slechte bekabeling (Slechte afscherming van pluggen en kabels zorgt voor instraling van andere signalen die de storingen veroorzaken). Vooral coax kabels en connectoren zijn het meest gevoelig voor het oppikken van deze storingen.

Drie hoofdfuncties.

Het modem wordt gebruikt voor TV kijken (Digitaal en Analoog); Internet en Telefonie. In onderstaand schema vind je een overzicht van de verschillende soorten kabels en hardware welke je per dienst nodig heeft. De benodigdheden zijn afhankelijk van de specifieke situatie. In veel gevallen kun je gebruik blijven maken van de huidige bekabeling en aansluit materiaal. Hieronder beschrijven we de benodigde materialen voor elk van deze 3 diensten. Ook kun je behoefte hebben aan extra toevoegingen waarvoor dan dikwijls weer andere aansluitmaterialen nodig zijn. Deze extra’'s worden genoemd onder linkOPTIES.

ACTIVITEIT

OMSCHRIJVING

Coax stekker

TV KIJKEN

Coax connector. Wordt ook wel IEC connector genoemd. Zorg dat deze stekker altijd van metaal is voor de beste afscherming. Deze stekker komt aan de TV-zijde. Geschikt voor zowel analoge als digitale TV.

F-connector

TV KIJKEN

F-Connector. Deze connector komt aan de modemkant. Er zijn opschroef bare connectors. De monteurs van de provider gebruiken meestal een knijp-connector (met speciaal gereedschap) voor de beste verbinding. Bij een F-connector maakt de kern direct contact met het modem. (geen overgang d.m.v. een schroef connectie)

RJ45

INTERNET

RJ45 connector. Dit is een 8-pens stekker die via zogenaamde UTP kabel (Unshielded Twisted Pair) CAT5e op het modem wordt aangesloten. Om de hoge snelheden te halen is een vaste verbinding noodzakelijk.

laptop2

INTERNET

Een computer (voor een vaste verbinding) of tablet / smartphone voor draadloos (Wifi) internet.

RJ11A

TELEFONIE

RJ11 connector. Dit is een 4-pens stekker die op het modem en de moderne telefoon toestellen wordt gebruikt.

DECT set

TELEFONIE

De meeste moderne toestellen zijn zogenaamde DECT toestellen. Dit betekent dat er één (moeder)toestel direct op het modem aangesloten wordt. Eventuele meerdere toestellen werken via DECT (draadloze) verbinding met elkaar.

Gebruik goede kabels en stekkers!

Doordat in de woning meestal storende apparaten (o.a. magnetron; Dect telefoons; monitors; TV etc.) aanwezig zijn MOETEN alle kabels en stekkers een goede afscherming hebben. Dit is vooral belangrijk voor coax kabel. Ook de connectoren van UTP kabel (=computerkabel) moeten van goede kwaliteit zijn om storing te vermijden. Als al deze connecties goed zijn zal dit ook minder invloed hebben op eventueel de eigen draadloze (WifI) verbinding.

Gebruik daarom bij voorkeur coaxkabel met een dubbele afscherming en voldoende dikke kern. (o.a. Belden H-125/Koka 799) De dubbele afscherming bestaat uit een folie met daaromheen een gevlochten koperen afscherming. Gebruik ook geen plastic coax pluggen maar van metaal. Ditzelfde geldt voor UTP stekkers (RJ45 connectoren) die zijn zowel in kunststof uitvoering als met metalen omhulsel te koop. Het is een eenmalige investering die je veel ongemakken kan besparen. Beperk het gebruik van verloopstekkers want elke overgang betekent signaal verlies en daarmee kwaliteitsverlies.

Kabel_Plug vergelijk

Ga je zelf met Wifi werken dan wordt de kwaliteit o.a. beïnvloedt door: het betonijzer in de vloer; aluminiumfolie onder een laminaatvloer; vloerverwarming; waterbedden; spiegels en radiatoren. Ook een mobiele telefoon beïnvloedt een Wifi signaal. En wat dacht je van dimmers; rookmelders; spaarlampen etc. etc. Al met al heeft iedereen meer dan voldoende storingsbronnen in huis, die direct kunnen instralen op een slecht geïsoleerde kabel.

Als je deze tips toepast en de bedrading nog eens goed nakijkt heb je het meeste plezier van de aansluiting. Nu en in de toekomst!

Voor meer informatie zie ook de website weblink www.kabelkeur.nl

Coax aanleggen, is niet moeilijk, maar houd het volgende absoluut in de gaten!

Alles in dit verhaal draait om dB's (decibellen, de sterkte van het signaal) Het klinkt ingewikkeld, maar deze waarde mag gewoon opgeteld worden en afgetrokken worden. De hoeveelheid moet aan een minimumwaarde voldoen en aan een maximale waarde. Aan het einde van deze pagina staan enkele voorbeelden.

De basis:

Het CAI signaal wat binnenkomt op het AOP (abonnee overname punt) in de meterkast van een woning heeft meestal een signaalniveau van 65dB. Bij glasvezel netwerken is dit meestal 73-75dB. Je hebt dus "ruimte" voor signaal verlies. Maar beperk verlies dit wel.

Een oudere tv heeft minimaal een signaal nodig van 60dB een grote flatscreen ongeveer 65dB, beide kunnen een signaal van maximaal 78dB verwerken, wat betekent dat een gering verlies al snel kan leiden tot een slecht signaal en een versterker nodig is. Dit verlies kan optreden in de huisinstallatie.

Stalen (afgeschermde) CAI-stekkers en einddozen dempen het signaal met ong 0,5 dB per stuk. (de slechtere plastic stekkers, met 1dB)

F-connectoren, F-verbinders en goede kabel dempen het signaal met ong 0, 3dB per stuk / meter.

Betere materialen leveren minder demping, waardoor versterking minder noodzakelijk wordt.

Conclusie: een goede aansluitkabel van 3 meter met 2 goede connectors levert een verlies van slechts 2dB op. Daarbij moet wel het verlies opgeteld worden van het AOP naar de CAI contactdoos in de kamer.

Een coaxkabel splitten kan op de volgende manieren (de hoeveelheid demping staat vermeld op de producten.)

Gebruik MULTITAPS in professionele / bedrijfszekere installaties, bij storing in het antennegedeelte van de TV stoort dit niet op de overige aansluitingen.

Gebruik VERDELERS in huissituaties, bij storing in het antennegedeelte van een TV is zelf snel de oorzaak te vinden.

Gebruik een VERSTERKER met bijvoorbeeld 5 UITGANGEN, elke uitgang versterkt 8 dB. Gebruik hierachter kabels tot een lengte van maximaal 15m!.

Gebruik geen rijgdozen (Dit is doorlussen van de ene doos naar de andere), dit is een noodoplossing als iets niet ander kan.

Berekening demping:

Nu bekend is hoe de installatie eruit komt te zien kan de totale demping berekend worden door alle dempingfactoren op te tellen, let op, vergeet het kabeltje van de aansluitdoos naar de tv niet.Mocht de totale demping zo groot zijn dat deze onder de minimaal benodigde waarde komt, dan is een versterker raadzaam. De meeste versterkers zijn tegenwoordig retour geschikt maar die optie heb je niet nodig via glasvezel.

In het uiterste geval (grote kabellengte) moet je gaan versterken, maar doe dit met mate anders wordt het signaal weer overstuurd.

Controle:

Het signaal na versterking per aansluitdoos mag niet groter zijn dan 78dB (het maximale wat een TV kan verwerken.)

Tot slot:

Op de verpakkingen cq. onderdelen moet de demping of versterking zijn.

Alle niet gebruikte aansluitingen op verdelers en multitaps moeten afgesloten worden met een CAI afsluitweerstand (FUR 75), anders fungeert de aansluiting als antenne voor storingen!

Op de meeste tv’s is een dB-signaalmeter of BER testmogelijkheid aanwezig waarmee getest kan worden of het ingangssignaal voldoende is. (Bit Error Rate test)

Sommige 4G netwerken maken gebruik van een deel van de frequenties waarop ook TV signalen verstuurd worden en kunnen daardoor storing geven op het TV-signaal wanneer je geen goede materialen gebruikt.